Прочитај ми чланак

ГАЈИЋ: Новинар Милован Бркић има право на живот! Притвор заменити блажом мером

0

Адвокат Владимир Гајић упутио је данас Вишем суду у Београду захтев да се притвор новинару Миловану Бркићу замени блажом мером.

Гајић је агенцији Бета казао да је Вишем суду предложио да се Бркићу мера притвора замени забраном напуштања стана у којем стално борави.

Адвокат је у захтеву навео да је Милован Бркић ступио у штрајк глађу пре 50 дана и да је за то време изгубио, према мерењу које је констатовано у затворској болници, 32 килограма.

„Бркић има константно висок притисак, преко 170, и шећер преко 9,2 промила у крви. Ови параметри указују да постоји опасност од могућности да се његово здравствено стање убрзано погоршава без обзира што се налази у болници и што му се пружа здравствена нега. Бркић је дошао у једно тешко психолошко стање које се манифестује почетком халуцинације“, навео је Гајић.

Он сматра да предлог суду представља апел мотивисан елементарном хуманошћу и потребом да се заштити право на живот.

„Милован Бркић је слободни новинар, старости 67 година. У радно правном погледу он је пензионер. Несумњиво је да је у веома лошем здравственом стању. Томе говори у прилог чињеница да га је затворска управа сместила у затворску болницу. Јасно је да суд у смислу процесног права није везан било каквим роковима у вези овог предлога, као и да о истом није дужан ни да одлучује. Али може да одлучи“, истакао је Гајић.

Бркић се налази у притвору од 8. маја 2023. године. Притвор му је последњи пут продужен 11. јула одлуком Вишег суда у Београду и потврђен одлуком Апелационог суда у Београду од 1. августа 2023. године.

Власник и главни уредник магазина „Таблоид“ Милован Бркић је 11. јула неправоснажно осуђен на 14 месеци затвора због позивања на рушење уставног уређења и председника Републике Србије Александра Вучића на скупу „Србија против насиља“.