Прочитај ми чланак

ФБИ ухапсио Наду Томанић! Оптужена да је током рата у БиХ злостављала Србе

0

Натурализована држављанка САД из Босне и Херцеговине Нада Томанић ухапшена је и оптужена због тога што је наводно стекла америчко држављанство при томе не откривајући да је оптужена за злостављање заробљеника, Срба из БиХ, током сукоба у тој земљи 1990-тих, саопштило је америчко министарство правде.

Како се наводи, Томанићева је ухапшена 30. новембра у Моргантауну у америчкој држави Западна Вирџинија.
 
Томанићева се терети за незаконито прибављање држављанства у две тачке оптужнице. Уколико буде осуђена, прети јој максимална казна од 10 година затвора по свакој тачки. Осуда би такође значила аутоматско одузимање америчког држављанства.
 
Према оптужници, Нада Томанић (51) из Западне Вирџиније наводно је служила у Специјалној јединици Армије БиХ Зулфикар током оружаног сукоба у тој земљи 1990-их година. Заједно са другим војницима те јединице, она је наводно учествовала у физичком и психичком злостављању заробљених Срба на основу њихове етничке и верске припадности.
 
У оптужници се наводи да је Томанићева приликом подношења захтева за добијање америчког држављанства лажно тврдила да никога није прогонила због његове вероисповести, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења и да никада није починила кривично дело за које није ухапшена.
Министарство правде САД је истакло да је Томанићева већ више од 10 година америчка држављанка и да је то право стекла „прикривањем кршења људских права које је починила у БиХ“, пренео је Танјуг.
 
Случај истражује амерички Федерални истражни биро (ФБИ). Америчко министарство правде изразило је захвалност Министарству правде БиХ, Министарству правде Србије и Међународном резидуалном механизму Уједињених нација за кривичне судове који су пружили помоћ у даљем спровођењу истраге против Томанићева.