Прочитај ми чланак

Дугорочна прогноза РХМЗ: Ево шта нас чека

0

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је избацио прогнозу за 30 дана која можда јесте само оријентациона, али свакако наговештава временске прилике које се очекују у наредном периоду. А по њима, бар у нижим крајевима, озбиљнијег захлађења и снега нема ни на видику. Тако да је можда време да полако одлажемо зимску гардеробу.

Чак ни на Златибору нема наговештаја неке „праве беле зиме“ са само четири дана у овом периоду кад постоји могућност да пада снег. Боља ситуација је на Копаонику, где је скоро половина дана у овом периоду означена пахуљицама.

По сезонској прогнози РХМЗ, након „блажег и влажнијег фебруара“, спрема нам се „топлији и просечно влажан“ март.

Средња минимална температура ваздуха у марту имаће вредности више за око 1.1ºC у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха око 5.3ºC.

Средња максимална температура ваздуха у марту такође ће бити изнад вишегодишњег просека, за око 0.9ºC. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током марта биће око 13.3ºC.

Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мартовска сума падавина износиће око 35 мм, наводи РХМЗ.