Прочитај ми чланак

Др Јанковић „бриљира“: Пацијенти су невакцинисани, осим кад су вакцинисани!

0

Ниш -- Ако се не уведу хитне рестриктивне мере како би се зауставило ширење короне, читава Србија ц́е се заразити, упозорава проф. др Радмило Јанковић.

Заменик директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу казао је за Спутњик и да би имунитет крда срушио здравствени систем.

Стање на југу је, додаје, драматично, болница у Нишу у последња два дана пребацила је пријем заражених на Нишку бању, док не оспособи још један спрат Клиничког центра за прихват новозаражених, који су у само једном дану пребацили троцифрен број, 350.

И све болнице у околини не знају где да сместе заражене, критично је у Лесковцу, Врању и Сурдулици која је за ковид пацијенте отворила и специјални стационар за плућне болести да би растеретила болницу у Врању. Одмах су примили 40 пацијената.

У четвртак је у Србији од короне умрло 47 људи, 241 пацијент је на респиратору, избројано је седам и по хиљада новозаражених. Доктор Јанковић тврди да је још два пута толико болесних, који нису ушли у статистику јер нису ни тестирани.

Нови пацијенти су углавном невакцинисани, али њихов проценат пада када се иде ка стационарима и јединицама интензивне неге, зато што су невакцинисани највећим делом млађе особе и школска деца која добро подносе вирус.

„Без обзира на то што у болницама има и једних и других, ово је условно речено одговорност невакцинисаних, јер они су пробили бедем, покренули спиралу која се не зауставља. Тешко је поверовати да се особа стара 80 година, која лежи на респиратору, заразила тако што је посећивала скупове и концерте или ишла на летовање. Ти људи су дисциплиновани. Они су се заразили од млађих који су вирус покупили и пренели, неки се нису ни тестирали, ишли у изолацију. И данас имате готово апстрактне случајеве да мајке изводе децу на игралиште, иако су у изолацији зато што су позитивна. Или у породици неко лежи због вируса, а они нормално функционишу, страшно је докле смо дошли“, каже Јанковић.

„Да би се ово зауставило, морају да се спроведу мере. Сада је немогуће било шта учинити повећаном вакцинацијом. Питање је колико је оних који желе да се сада вакцинишу већ заражено, тако да вакцинација игра само са трећом бустер дозом, коју одлазе да приме дисциплиновани, јер су схватили да је то неопходно“, каже Јанковић.

Он истиче да је притисак на здравствени систем због огромног броја пацијената који имају озбиљне симптоме такав да немамо избора. „Елементарна логика говори да се предузму ригорозне противепидемијске мере које подразумевају ограничење кретања, спречавање контаката, могућности да се вирус физички шири. Рестрикције окупљања на јавним местима у затвореном, клубовима, кафићима, па и продавницама, осим оних где су насушне, елементарне потребе. Наравно, уз прелазак на онлајн рад и наставу“, каже Јанковић и додаје да би те мере дале ефекат за 15 дана, број заражених би почео да се смањује.

Додаје да је друга могућност да пустимо да сам природни процес достигне свој максимум када се огроман број људи зарази. Сигуран је да тај сценарио не би издржао ни један здравствени систем у свету. Сломио би га притисак на болнице, посебно интензивну негу.

Он додаје да су погрешиле и земље у окружењу које су се отвориле у покушају да зараде од туризма. Првенствено мисли на Црну Гору која је место где се највећи број наших људи заразио.

Он подвлачи да масовна вакцинација мора бити коначни циљ. Јасно је да ћемо из ове кризе изаћи са великим бројем људи који ће бити имунизовани природним путем, али тај имунитет је очигледно много слабији, него онај који се добија вакцином.

„Потребне су мере и јасна план вакцинације, поготово зато што имамо климу у друштву која није баш обећавајућа да то можемо да спроведемо, отпор вакцини је велики. Резултат тога је фрапантан број умрлих, али то се и очекује уз оволико велики број заражених. Тај број ће, нажалост, бити већи. Нема никакве шансе да се то у промени ако се подхитно нешто не предузме“, закључује Јанковић.