Прочитај ми чланак

НА ЗЛАТИБОРУ ВЕЋ 2018. ГОДИНЕ гондолом по планини

0

Данас су на Златибору, на врху Торника, од 12 часова, започели радова на изградњи панорамске Голд гондоле - горње станица жичаре.

Златибор, 21. септембар 2017. – Председник општине Чајетина Милан Стаматовић, наливањем првог бетона на највишем златиборском врху Торник, симболично је отпочео изградњу најдуже панорамске гондоле на свету Голд гондоле Златибор. Почетак радова на изградњи девет километара дуге ваздушне трасе која ће спојити центар Златибора са врхом Торника, окупио је велики број грађана Златиборског округа, Чајетине и туриста из целе Србије на свечаности у подножју Торника.

– После две велике народне мобе, фебруарске и првомајске, када сте се масовно одазвали позиву да заједно започнемо радове, данас, на дан рођења Пресвете Богородице, дочекали смо да поставимо камен темељац на врху Торника. Пројекат златиборске гондоле је по много чему јединствен: наша златиборска златна гондола, осим што ће бити најдужа на свету, биће јединствена и по томе што је једина грађена од краја ка почетку, будући да је Влада издала грађевинску дозволу само за пету, последњу фазу градње, а не и за прве четири. Али опструкција власти нас неће зауставити у овом послу који води у будућност и општину Чајетина и целу Србију. Истрајаћемо у намери да Златибор стане у ред светских туристичких центара и оствари свој дугорочни циљ – милион туриста на Златибору и десет милиона ноћења годишње – рекао је Милан Стаматовић обраћајући се присутним грађанима.

Он је објаснио да је општина поднела државним институцијама захтеве и пратећу документацију за издавање неопходних дозвола и за остале фазе изградње и изразио наду да неће бити даље опструкције државних органа, као и да „спор око дела земљишта преко којег се гради жичара неће бити кочница“.

– Све смо и до сада урадили у складу са законом, упркос томе што је држава само од општине Чајетина тражила да пролази тешке процедуре које нису важиле за њихове пројекте попут Београда на води. Нисмо и нећемо одустати и нећемо дозволити да државне распикуће крчме народну имовину и поклањају је својим пријатељима и страначким функционерима. Ово је била и биће наша земља, наша стечевина, наша дедовина, наша народна имовина, рачунајући и ових „спорних“ 2.213 хектара државне земље коју је напредњачки режим покушао да поклони свом тајкуну! Али ничија није до зоре горела, па неће ни њихова – поручио је председник општине Чајетина.

Стаматовић је критиковао гест ЈП „Скијалишта Србије“, са којима је било договорено да скијашка жичара из подножја Торника све заинтересоване грађане бесплатно превезе на врх Торника како би присуствовали званичном почетку радова.

– Упркос претходном чврстом договору обавестили су нас да из техничких разлога жичара неће моћи да превезе грађане да се на врху Торника провеселе јер је коначно почело да ниче оно што смо годинама покушавали да засејемо – навео је Стаматовић и подсетио да су управо „људи из општине Чајетина пре десет година постављали камен темељац овдашње жичаре у време владе Војислава Коштунице која је и основала ЈП Скијалишта Србије“.

Он је и подвукао да нажалост због оних који су дошли на готово, који са својим снс стражњицама седе на високим позицијама, због њихових обести и похлепа, још гондола не функционише. И још додао:

– Нека их је због тога срамота. Нас, такво њихово понашање неће зауставити, да радимо заједно са вама, окупљени народе, да радимо на развоју и напретку Србије, закључио је у свом говору Стаматовић.

За Србин.инфо

– Ми смо на Златибору, у континуитету неких петнаест година, показали да се може од једне потпуно уништене општине, коју смо такву затекли доласком на власти, направити једну од најуспешнијих локалних самоуправа, са најбољим буџетом, са најбољим привредним амбијетом и инфраструктуром. Наш је циљ да на Златибору пре свга развијемо здраствени и спортско-рекреативни туризам и томе успевамо јер све више код нас долазе спортске екипе на припреме и све више се граде спортско-рекреативне инфраструктуре. Златибор има шта да покаже и понуди јер ми смо улагали и даље улажемо у будућност, и то се показало исправно, не само за нашу планину већ као модел за напредак и развој осталог дела Србије , за Србин.инфо је закључио Стаматовић.

Директорка ЈП Голд гондола Златибор Бојана Божанић најавила је да би, уколико држава буде на време издала неопходне дозволе, радови на гондоли могли да буду завршени средином 2018.године.

Божанић је прецизирала да би панорамска жичара, дуга 9 км, која ће имати 3 станице са 36 стубова, са својих 55 кабина са полазне станице у центру Златибора, преко међустанице на Рибничком језеру, до крајње станице на врху Торника, могла да повезе прве туристе пут највишег златиборског врха већ у јуну идуће године.

Она је истакла да ће радове изводити конзорцијум од четири филме, а по уговору радови треба да трају 10 месеци, и да ако не буде опструкције републичких власти гондола ће проради почетком лета идуће године.

На крају је директорка Бојана Божанић обавестила присутне да због почетка градње гондоле већ се јављају инвеститори, како страни тако и домаћи, који би да улажу на Златибор, те тако доприносе остварењу циља којег је зацртан од стране општине Чајетине и Туристичке заједнице Златибор – да ова планина има преко милион туриста годишње са преко десет милиона ноћења.

Присутним грађанима, који су упркос кишовитом времену уживали уз трубаче и ђаконије које су припремили златиборски домаћини, обратио се и песник Љубивоје Ршумовић који је родом са Златибора. Он је поручио да се остварује његов дечачки сан да се ђаци возе из Доњег до Горњег Љубиша на путу од куће до школе „возом на никакав погон“.

– Милан Стаматовић на неки начин остварује мој сан – изградњу гондоле, јединственог феномена у Европи са значајном свешћу шта ће то значити за туризам Златибора – рекао је Љубивоје Ршумовић.

О гондоли

Део радова на изградњи Голд гондола Златибор започет је у фебруару и мају ове године на две народне мобе којима се одазвало више хиљада грађана Златиборског округа и туриста. Општина Чајетина иницирала је мобе под слоганом “Народ гради гондолу” у знак протеста против спорости државних органа у издавању неопходних дозвола за градњу.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је у јулу ове године грађевинску дозволу Општини Чајетина за прву фазу изградње жичаре, на завршној станици на врху Торника, чиме су се стекли услови за званичан почетак радова.

Голд гондола Златибор је инвестиција од националног значаја, вредна 13 милиона евра. Цео пројекат финансира се искључиво из буџета Општине Чајетина.

Пројекат Голд гондола Златибор од изузетног је значаја за разноврсност туристичке понуде Златибора и Србије. На инвестиционом плану изградња панорамске жичаре најзначајнији је туристички пројекат општине Чајетина у последњих 100 година, који ће допринети остварењу дугорочних циљева општине. План општине Чајетина је да у наредних десет година Златибор и околина остваре десет милиона ноћења и милион посетилаца годишње. Туристички пројекат века у овом делу наше земље унапредиће укупну привредну активност Златиборског округа и Западне Србије.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић. Тема емисије је био Преображенски проглас којим је озваничена будућу сарадња између ова две српске патриотске странке.

На почетку емисије г Стаматовић говорио о томе на чему ће се заснивати сарадња између ЗС и Двери, односно ко све од странака, покрета или појединаца може да се укључи у овај савез у борби против СНС који је у својим редовима окупио појединце бившег режима са криминалним биографијама (00:01:00); док је г. Обрадовић објаснио да ли је могућа сарадња овог савеза са Вуком Јеремићем, прозападном опозицијом и СРС истакавши да су они патриотски блок који ће сарађивати са свима који су против ЕУ, за Русију и КиМ у Србији и против НAТО-а, истакавши да са прозападном опозицијом је могућа једино сарадња кроз борбу за фер и поштене изборе који би се одржали без изборних крађа и капиларних гласова (00:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!