Прочитај ми чланак

„ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК“ НЕЋЕ БИТИ ОБАВЕЗНА ЛЕКТИРА у хрватским школама

0

Министарство науке и образовања Хрватске донело је одлуку да се "Дневник Ане Франк" не уврсти у обавезну лектиру у хрватским школама. На листи књижевних дела која ће бити у плану и програму наставе у школама изостао је и један број савремених аутора и ауторки хрватске и светске књижевности.

Тако се листа лектире разликује од оне из курикулума Хрватског језика објављеног 16. маја 2016. године.

У Хрватској је данас покренута петиција да се „Дневник Ане Франк“ врати школе. Књига је изразито важна јер је утемељена не текстовима из дневника који је написала јеврејска девојчица Ана Франк која је страдала током Холокауста, а у којој су забележене муке и стрепње прогоњених Јевреја током двогодишњег скривања у тајним просторијама фирме њеног оца у Амстердаму, док оне нису откривене.

На проблем је упозорио и независни саборски посланик Бојан Главашевић. У Сабору је казао како је однос према тој књизи илустративан пример односа Владе Хрватске према Холокаусту који показује дубоко неразумевање чињенице да је одбијање суочавања с прошлошћу пут у понављање свих најгорих грешака. „То није било каква књига, ово је један у низу знакова процеса који је намеран, а могу га описати као колективно програмирање заборава“, рекао је Главашевић. Подсетио је како су генерације младих Европљана, њихових очева, мајки и дедова прошле, макар на брзину, кроз то дело. „То је нека врста интелектуалне и и емоционалне вакцине и да није било ње, данашњи би свет био неупоредиво гори него што јесте“, рекао је Главашевић.

„Ако, драге колеге из ХДЗ-а и ХНС-а, не желите заборав, зашто га онда ваша Влада делима потиче“, упитао је Главашевић.

Министарство науке и образовања у одговору Н1 Загреб навело је да учитељи и наставници имају аутономију да одаберу књижевна дела за целовито читање у складу с критеријима наведеним у курикулуму: рецепцијско-спознајним могућностима ученика, жанровској уравнотежености и типичности (поезија, проза, драма), огледности књижевне поетике, литерарне вредности и подједнаке заступљености хрватских и светских књижевних текстова из различитих књижевноисторијских раздобља“.

„Министарство науке и образовања направиће истраживање међу учитељима разредне наставе, учитељима и наставницима Хрватског језика која књижевна дела би одабрали за целовито читање у складу с критеријумима наведеним у курикулуму. Споменути одабири биће јавно објављен као препоруке које нису обавезне, али могу бити смернице за одабир ако су учитељима и наставницима потребне“, саопштили су из тог министарства.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!