Прочитај ми чланак

Да ли ће ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ ПОТРАЈАТИ: Метеоролог има ДОБРУ И ЛОШУ вест…

0

Данашња веома висока температура само је "епизода топлог времена" која ће потрајати још неки дан, уз мањи пад температуре у суботу и недељу, 26. и 27. јуна, открива метеоролог Недељко Тодоровић.

„То ће бити пад температуре за пет до осам степени, али онда ће она поново да порасте у последња два дана јуна на максималне вредности од 35-36 степени“, рекао је он и нагласио да је ово време уобичајено за ово доба године.

Не јавља се сваке године у јуну, али није ништа необично, овакве температуре су биле већ раније забележене“, рекао је он. На питање да ли је, према писању медија, данашњи дан најтоплији јунски дан у последњих 100 година, Тодоровић је рекао да прво морају да се заврше мерења да би то могло да се каже.

„Било је и ранијих деценија овако топло у јуну, и средином прошлог века и у првој половини прошлог века, повремено се у неким летима овакве врућине јаве у јуну“, напоменуо је он у изјави за агенцију Бета.

Нешто нижа температура поново се очекује у јулу, а то према његовим речима значи да би врелина донекле ослабила и биле уобичајена – између 27 и 35 степени.

Тропске температуре значе да би требало да поведемо рачуна о исхрани. Српски кардиохирург др Миљко Ристић упозорио је на две кобне грешке које могу изазвати инфаркт, а прочитајте и шта не би требало радити с клима уређајем.

Ако због врућине осећате тегобе, прочитајте како да разликујете сунчаницу од топлотног удара.