ЦЕО БЕОГРАД носносно смрди на фекалије и балегу: Ево шта кажу надлежни о томе…

0

После неколико мирних недеља, током којих се Београђани нису претерано жалили на непријатне мирисе који се осећају на градским улицама, последњих дана дошло је до "експлозије" притужби које стижу са свих страна престонице.

Домаћи медији преносе да је необичан смрад постао једна од главних тема у свакодневном животу грађана, али и на друштвеним мрежама где су се ређали коментари попут „Невероватан смрад на Медаку, нагао и интензиван“, „На Палилули се и у овом тренутку шири несносан смрад“, „Поштовани, Новим Београдом се шири смрад штала и балеге. О чему се ради?“, „Они који су алергични на амброзију не осећају смрад. Није ред да само они пате, могу и остали“.

Проблематично је у многим деловима града, пре свега на Новом Београду али и на централним градским општинама, на Старом граду, Врачару, Звездари, Палилули. Мирис који описују као „балегу и фекалије“, односно „киселине које штипају очи“, појавио се почетком августа, са значајним закашњењем у односу на претходне године када нас је по правилу „нападао“ већ средином јуна.

О узроцима ових непријатних мириса се годинама нагађа. Једни су тврдили да су у питању фарме у околини престонице, док други мисле да је узрок смрада загађење појединих канала и рукаваца, односно водених површина у које се слива канализација, а које са смањењем водостаја проузрокују јачи мирис.

– Временске прилике са малом количином падавина и високим температурама ваздуха у претходном периоду довеле су до опадања нивоа река у Београду, пре свега Саве и Дунава. Повлачењем река у приобаљу остаје муљ богат органским материјама различитог порекла (непрерађене отпадне воде, илегалне фекалне канализације и друго) које се под утицајем кисеоника из ваздуха интензивно распадају ширећи непријатне „мирисе“ – рекли су из ГЗЗЈЗ.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!