Прочитај ми чланак

БУЏЕТАШИ: Професор насртао на ученице, колеге постиђене, директорка Ћећез…

0

Део професора Филолошке гимназије из Београда упутили су отворено писмо родитељима и ученицима поводом скандалозних догађаја на недавној екскурзији у Италији где се професор те школе Б. Џ. по наводима ученика "непристојно и неприкладно понашао, сексуално узнемиравао и додиривао ученице".

Професори потписници писма изразили су дубоко жаљење због инцидента и извинили се родитељима и ученицима „због изазване патње, разочарања и туге, због сваке сузе и нијансе нелагоде“ кроз коју пролазе од екскурзије до данас.

– Постиђени смо због поступка професора који је у нашој школи радио две године, а вама, и због вас и због нас и нашег дугогодишњег одговорног улога у Филолошку гимназију (у ђаке који су овде учили, у вас који сте ту и оне који ће доћи) поручујемо да смо ту и да смо у овоме заједно: ви и ми – наводи се у писму професора.

Ипак, „Блиц“ је дошао до сазнања да је Б. Џ. већ био под присмотром од стране психолошко-педагошке службе те да је психолог школе већ са њим разговарао о инцидентној ситуацији која се догодила у гимназији.

Упитана да ли је то истина, директорка Ћећез Иљукић је одговорила: „То ћете морати да питате психолога и оне који су вам то рекли.“

Иначе, Ћећез Иљукић је на позицији директора Филолошке гимназије од 2019. године, а колеге у писму истичу да професор ради у школи тек две године, значи она га је запослила.

Професору прети три године затвора

Подсетимо, Првом основном јавном тужилаштву у Београду од стране ПУ Савски венац достављен је извештај о пријављеном сексуалном узнемиравању ученица Филолошке гимназије на екскурзији у Италији.

Како се сазнаје, критични догађај догодио се 30. октобра, а полиција је извештај доставила тужилаштву на даље поступање.

Ученице које су биле на „мети“ Б.Џ. су одмах пријавиле другим професорима да их овај узнемирава и да се недолично понаша. По повратку са екскурзије све су испричале родитељима који су прво разговарали са директорком школе Ћећез Иљукић и потом обавестили полицију.

С обзиром на то да је запослени после покренутог дисциплинског поступка и решења о удаљењу са рада поднео захтев за раскид радног односа, донето је решење о престанку радног односа.

Професор београдске Филолошке гимназије Б.Џ. је по наводима, на екскурзији омогућио матурантима да дођу до алкохола и да га конзумирају, а затим је, према речима сведока, „са њима пио, недолично се понашао и спопадао ученице“, а према речима адвокатице Ане Селак, уколико се његова кривица докаже, максимална казна коју може добити је три године затвора.