Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ И РОМ преименовали Карађорђев трг у Скендербегов трг

0

Савет за међунационалне односе Скупштине општине у Бујановцу прихватио је промену назива Трга Карађорђа Петровића у Скендербегов трг.

karadjordje skenderberg

За предлог да централни градски трг носи назив Скендербега била су тројица албанских и један члан Савета ромске националности. Против предлога била су два Србина и један Ром. Одборници су овакву одлуку усвојили 30. јуна са 22 гласа за и 14 гласова против. За су били албански одборници, а против српски, иако је владајућа коалиција мешовита. Пошто је ту одлуку сада потврдио и Савет за међунационалне односе, она је упућена Министарству на одобрење.

 Заменик председника општине др Стојанча Aрсић каже да је одлука о преименовању трга спорна због тога што је донета без сагласности српске стране. Бобан Павловић, начелник Одељења за финансије, очекује да Министарство не уважи одлуку албанске већине.

ИСТОРИЈА ПОТВРДИЛА: Скендербег је Србин!

– Сличан покушај Aлбанаца пропао је у фебруару 2012, када је ресорно министарство одбило да преименује трг. Оправдано је незадовољство Срба, јер би промена имена трга пореметила међунационалне односе и политичку стабилност у Бујановцу – каже Павловић за „Блиц“.