Прочитај ми чланак

Јово Остојић: Жив се Хагу нећу предати, хашки истражитељи су ме сатима малтретирали 2002

0

jovo-ostojic-2

Јово Остојић, некадашњи радикал, кога са још двоје – Вјерицом Радетом и Петром Јојићем – тражи Хашки трибунал, каже за „Блиц“ да се жив неће предати.

– Видећу у ком правцу ће тећи ствари. Ако ме буду приводили, ја жив тамо нећу отићи. Био сам три пута у притвору по пет, три и један дан, 2002. у Београду, када ме је хашки истражитељ, тада Паоло Пистори, сатима малтретирао, да лажно сведочим против Слободана Милошевића и Војислава Шешеља. Одбио сам, нисам хтео да лажем, мада су ми нудили новац. Тада су ми још запретили да ћу да дођем у Хаг, жив или мртав. Какав бих човек био кад бих тамо отишао да ме они малтретирају, трују, убијају – тврди Јово Остојић.

Он већ дуго није у СРС, и данас живи у крајњој немаштини с породицом, у родној Пригревици, надомак Апатина.

Он каже да се живо сећа Писторијевих речи на саслушању.

– Рекао ми је да ће ме ставити у просторију у којој су само сто и сијалица која ће ми ударати у очи, да ћу ту седети сатима, док не ослепим и полудим. Па шта ћу ја сад тамо. Моћни свет им допушта да то раде – рекао нам је Јово јутрос у својој кући у Пригревици.

За тврдње да је притисако сведоке и нудио 500 евра Остојић каже да су чиста лаж.

– Па ја једва састављам крај са крајем што сви знају у мојој средини. И жена и ја радимо сезонске послове. Одакле ми 500 евра – каже он.

Он још наводи да за привођење није добио никакво писано обавештење, да је за све сазнао из медија, да је још у мају из поврељивих извора сазнао да ће захтев да уследи али да му није падало напамет да бежи или се скрива.

– Пре неколико недеља сам био на промоцији својих књига у Републици Српској. Једва су ме пустили преко границе и све време сам био праћен. При повратку сам више сати саслушаван – каже Остојић, који има 13 збрики песама и књига које је базирао на истраживањима ратних догађања на Купресу током Другог светског рата.

Док нас испраћа, Остојић не одвајајући се од пса, тврди да је „Блиц“ једини медиј који је од њега, као оптуженика тражио изјаву.

– Телефони су јуче цео дан звонили, али ви сте једини медиј који је желео да чује и моју страну приче – завршава Остојић.

(Софија Пуалић-Шперо – Блиц)