Прочитај ми чланак

Јелко Кацин: Новчани део Нобелове награде усмерити у Сребреницу

0

Нобелова награда која је заслужено додељена Европској унији за њен вишедеценијски рад у потрази за миром, од посебног је значаја за Западни Балкан, рекао је данас посланик Европског парламента и потпредседник Делегације ЕП за југоисточну Европу Јелко Кацин.

– То је признање дугорочне, глобалне и кредибилне стратегије међународне политике која се темељи на интеграцији, сарадњи повезивању и помирењу међу непријатељима – рекао је Кацин у саопштењу из Брисела, али додао да се, нажалост, не може рећи и да је ово признање за мир у Европи.

Кацин је подсетио да је почетком 1990-их година мир „прекинут тешким и трагичним годинама рата на Западном Балкану, што је довело до најгорег кршења људских права, и ентичког чишћења и геноцида у Сребреници“.

– То је разлог зашто Нобелова награда за мир има посебног значаја на Западном Балкану – указао је Кацин и додао да у том делу европског континента та награда мора имати највише одјека и мора ојачати посвећеност политицке елите тих земаља да се у потпуности обавежу и посвете помирењу и сарадњи.

Кацин је поручио да је „ово историјски тренутак за трајни мир у Европи и на Западном Балкану“ и најавио да ће већ данас послати предлог да се новчани део Нобелове награде усмери у Сребреницу „ради боље будућности младјих генерација које једино могу у потпуности реализовати европско помирење“.

Награда Европској унији биће, по оцени Кацина, велика помоћ, подршка и охрабрење посебно високој представници ЕУ за спољну политику Кетрин Естон која ће водити и промовисати високи политички дијалог између Београда и Приштине.

Он је рекао да се нада да ће Нобелова награда широко одјекнути и у Босни и Херцеговини, и у Македонији, „у налажењу најширег националног консензуса о кључним историјским и компромисним стратешким одлукама о будуцности тих земаља на путу ка евро-атлантским интеграцијама“.

Кацин је рекао да је одлука Нобеловог комитета „веома важна, промишљена и вишеструко оправдана“.

Подсетио је да је ЕУ стално развија демократске институције и оценио да се на путу демократизације најдаље отишло „демократским изборима за посланице и посланике Европског парламента“.

Он је такође истакао да у временима кризе достигнућа Уније не смеју да избледе, а још мање да се забораве или узму здраво за готово.

– У овом часу, награда представља подстицај за ЕУ и упозорење европским лидерима да ће за решавање дужницке кризе бити потребна иста визија коју су имали њихови претходници. Верујем да смо сви, како грађани ЕУ, тако и грађани Западног Балкана, из овога много научили и да цемо градити своју будуцност на узајамном поштовању и изградњи трајног мира – рекао је Кацин.

 

(Бета)