Прочитај ми чланак

Црна Гора добила спор по тужби СПЦ и Србије

0

Црна Гора је добила међународно-правни спор пред Европским судом за људска права у Стразбуру, који се водио по тужби Српске православне цркве, којој се придружила и Србија против Црне Горе.

Епархија будимљанско-никшићка и још 11 организационих јединица СПЦ поднеле су 2004. године тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру због повраћаја имовине, а тужби се у септембру придружила Влада Србије.

Заступник Црне Горе пред судом у Стразбуру, Зоран Пажин рекао је да је Европски суд у целости прихватио његову правну аргументацију, и огласио неприхватљивом и одбацио представку СПЦ.

„Као и интервенцију у њихову корист од Србије, док је у другом делу њихову представку прогласио очигледно неоснованом“, казао је Пажин агенцији МИНА.

Он је навео да је Европски суд претходно утврдио да су лишене сваког правног основа тврдње СПЦ и Србије да су подносиоци представке наводне жртве повреде права на мирно уживање имовине, права на правично суђење, као и да су жртве дрскриминације од стране државе Црне Горе.

Пажин сматра да одлука Суда представља посебну правну сатисфакцију за Црну Гору.

„У светлу чињенице каквим су све увредама током поступка Црна Гора и Црногорци, као најбројнија нација у држави били изложени, посве непримерено међународном праву и дипломатској етикецији, у писменом поднеску претходне Владе Србије, с чим је црногорска јавност већ упозната“, казао је он.

Пажин је оценио да ће одлука Европског суда у корист државе Црне Горе, бити од далекосежног значаја за уређење правних и других питања која су у овом спору третирана, у складу са међународно правним стандардима.

 

( Вечерње Новости )