Прочитај ми чланак

Хаг: Нема ревизије, одлука је коначна

0

Београд – Саветник главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, Фредерик Свинен изјавио је да Тужилаштво неће тражити ревизију одлуке Апелационог већа.

То веће је ослободило хрватске генерале оптужене за злочин над цивилима у акцији Олуја. За Трибунал нема наредног корака, јер је коначна одлука донета, изјавио је за РТС саветник главног хашког тужиоца.

„Када погледате на било коју одлуку питање је шта ту може да уради. У теорији постоји – преиспитивање, обе стране могу да затраже ревизију одлуке, ако се појаве нове чињенице које нису биле на располагању током процеса, то постоји као могућност у теорији, али ми у овом тренутку не планирамо то да урадимо“, казао је Свинен.

РТС подсећа да је одбрана Анте Готовине најавила пријаву против бивше главне тужитељке Хашког суда Карле дел Понте, која је изјавила да је констернирана пресудом.

Дел Понте је навела да „после тога мора да се посумња да је на пресуду утицала политика, новац за лобирање или нешто што нема везе са судом“.

Готовина и Маркач ослобођени су отпужбе за злочин над цивилима у Олуји, 1995. године, чиме је поништена и првостепена одлука суда којом су били осуђени на 24 и 18 година затвора.

(Бета)