Прочитај ми чланак

У ГСП-у функционери рекетирају возаче!

0

Бивши возачи ГСП-а Јовица Петошевић и Милан Петровић, обојица из Карловчића, тврде да возачи ове фирме морају шефовима да плаћају „рекет“ да би добили најлакше линије за рад и исправне аутобусе!
У исповести за Правду, возачи откривају да су добили отказе јер нису хели да дају 50 евра месечно да би добили ове привилегије и упозоравају да директор Саобраћајног погона „Земун“, као и шеф саобраћаја знају за „рекетирање“, али ништа не предузимају! Петошевић и Петровић су одлучили да проговоре о свом ходу по ужареном угљевљу у ГСП после исповести њиховог колеге Александра Јовановића из Сремских Михаљеваца, који је први обелоданио да шофери морају да возе неисправне аутобусе са лажним путним налозима, по којима су, наводно, технички исправни.

Петошевић и Петровић откривају да су се надређенима замерили када су одбили да плате „рекет“ због чега им је „намештен“ алко-тест, који је показивао да су наводно возили пијани и уручен отказ. Јовица Петошевић наводи да је у ГСП са бенефицираним радним стажом скупио 15 година искуства, али да упркос томе никада није добио сталну линију.

– Радио сам као возач у Саобраћајном погону „Земун“, са службеним бројем 3323 и вечито су ме распоређивали на различите линије. Живим у Карловчићу, који је од Земуна удаљен око 50 километара, али нико није имао разумевања за то, већ су ми давали најнезгодније распореде, најтеже линије и најлошије аутобусе! Никада се нисам усталио на једној линији и углавном сам возио на линијама 45 и 601, које су најтеже. Једном ми се десило да сам за пет радних дана био распоређен на пет различитих градских линија. Отказ сам добио пре пет година када сам рекао: „Нећу никоме да дајем паре за линију!“ Отворено сам поручио директору Саобраћајног погона „Земун“ Владимиру Тасићу, шефу распореда Драгану Репаји и шефу саобраћаја Срђану Марковићу да не желим да плаћам никакав „рекет“ од 50-ак евра. Зна се да је „рекет“ 20-50 евра и да сте мирни месец – два ако то платите – огорчено каже Јовица Петошевић.


Намештена игра са алко-тестом
Он наводи да је пракса у том погону да се возачи психички малтретирају и физички изнурују обавезним прековременим радом у најлошијим аутобусима да им не би пало на памет да се жале и противрече.

– У погону влада општи јавашлук, а возачи се уценама приморавају да возе неисправне аутобусе. Руководиоци хоће да се докажу да са што мање трошкова остварују највећи број излазака аутобуса, што је сулудо! У књигама распореда ГСП-а постоји податак да смо и Петровић и ја имали и по 80 сати прековременог рада! Где је ту безбедност путника? Када сам искључивао аутобус због кавара, шеф ми је претио, говорећи: „Можеш ти, мајсторе, мало и у погон „Космај“ да идеш да радиш“. Пошто је погон „Космај“ чак на Нишком путу, то је била индиректна претња да морам да радим без поговора каже Петошевић и додаје да су му на крају подметнули да дува већ коришћен алко-тест!

– Подметнули су ми смицалицу када сам пријавио квар на аутобусу и довезао га у гаражу. Тамо су ме чекали пулени поменуте руководеће тројке и дали ми да дувам алко тест. Апарат је показао минималну количину алкохола иако сам већи део дана провео у аутобусу и нисам окусио ни кап алкохола! Нисам знао да је колега који је радио проверу био дужан да ми покаже да је алкометар поништен на нулу, као и да је морао да отвори нов, неупотребљен адаптер или усник. Био сам сигуран да је у питању грешка, па сам тражио да ме спроведу у неки дом здравља на вађење крви, како би доказао да алко – тест није тачан, али је то одбијено, а мени су наредили да напустим аутобус и круг погона. У том тренутку нисам знао да је то намештена игра и нисам се сетио да сам одем до најближе дежурне амбуланте и урадим анализу крви. Да апсурд буде већи, никада нисам попио ни кап алкохола у току радног времена. Пиво попијем понекад и то искључиво када имам слободан дан, као и 90 одсто возача професионалаца. Правило, кога се строго придржавам је да никада не пијем 10 – ак сати уочи нове смене, поготово када радим јутарњу смену – изричит је професионални возач.

 

Петошевић каже да је јавна тајна да шеф распореда узима паре од возача.

– Пре него што је Драган Репаја, иначе бивши возач који се „доказао“ цинкарењем колега, постао шеф распореда возача, на том месту је био извесни Срба, који је чак отворено претио возачима, који нису желели да плаћају рекет. Упозоравао их је да ће бити премештени у друге погоне или да ће им подметнути смицалице после којих се, гарантовано, добија отказ. Уосталом, зашто би неко, ко не жели да плаћа „рекет“, заузимао место некоме ко плаћа? Јавна је тајна да паре од „рекета“ добија шеф распореда. То знају и директор погона „Земун“, као и шеф саобраћаја, али ћуте! – тврде Петровић.


Није давао „рекет“, па био вечита замена
Отказ је на идентичан начин добио и Милан Петровић, службени број 3043, коме је алко тест подметнут ујутро, одмах по доласку на посао.

– Намештаљку су ми подвалили пре пет година. По доласку у прву смену, око девет ујутро, сачекли су ме Драган Репаја, шеф распореда, који је задужен за распоред и координацију возача и један пулен Тасића и Марковића. Подметнули су ми алко – тест са већ убележеним резултатом. Нису ми саопштили да имам право да урадим анализу крви уколико оспоравам налаз. Отказ је био неминован, као и у случају Петошевића – прича Петровић.

Он каже да се „рекет“ плаћа за добијање жељене градске линије, као и за узимање слободних радних дана за време викенда!

– Плаћањем „рекета“ се такорећи купује жељена смена и линија на којој хоћете да возите. Паре се углавном носе сваког другог месеца. Ако не однесеш, одмах ти дају другу линију и лошији аутобус. То правило важи и за слободне дане. Ако дајеш „рекет“, онда можеш викендом да узимаш слободне дане, али чим не однесеш новац одмах ти саопштавају да слободне дане можеш да користиш само понедељком и утороком! Ја сам одбио да плаћам рекет и због тога сам 6 – 7 година вечито радио на земени! Давали су ми да возим на најтежим линијама, 45 и 73, јер су обе дугачке сачувај боже. Годину дана сам по казни радио као кондуктер, а после тога и као контролор. Када сам због квара искључивао аутобусе из саобраћаја, претили су, говорећи: „Послаћу ја тебе у погон „Космај!“ и „Ићи ћеш ти мени у погон „Карабурма“, па ћеш тамо имати боље возило – јада се Петровић, који сада без проблема ради код приватног превозника.

Возачи ГСП-а који познају Петошевића и Петровића за њих имају само речи хвале.
– Ни један ни други никада нису направили саобраћајни прекршај! Никада нису возили у алкохолисаном стању, нити су имали саобраћајне удесе. Од када су добили отказ, Петошевић вози теретни камион код приватног превозника, а Петровић и даље вози градски аутобус код приватног превозника. Наравно, без мрље и грешке у свом возачком стажу – кажу возачи.

 

(Правда)