Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са севера Србије 14.08.2012.

0

Зрењанин: У Банату квадрат куће за један евро!
У банатским селима земља и некретнине најјефтиније у Србији. Две кућице с воћњаком и плацом од 22 ара у Тарашу код Зрењанина коштају 2.000 €

ТАРАШ – Џабака!

Кућа за 2.000 евра? Немогуће, помислићете, толико кошта једна кожна гарнитура, али…У банатском селу Тараш, недалеко од Зрењанина, могу се купити куће са окућницом и разноразним воћем у дворишту за само 2.000 евра.

На 800 метара од прелепе Тисе, у овом равничарском селу куће и земља продају се невероватно јефтино. Има кућа и плацева где један квадрат кошта један евро! У Београду цена за метар квадратни достиже чак и до 3.000 евра. У селима Арадац, Меленци, Стајићево и Тараш становника има све мање, па су и цене овако ниске. Они којима је досадила градска бука и брз животни ритам за врло мале паре могу пронаћи мир и спокој у неком од ових места.

Стеван и Марија Којчић су до пензије радили у Берлину, а пре два месеца су у родном Тарашу купили плац од 22 ара с две кућице, и то за само 2.000 евра.

– Овде је нереално јефтино, све смо платили 2.000 евра. Најважније нам је земљиште, плац има 22 ара, а то је укупно 2.200 метара квадратна. Планирамо да ту садимо поврће и воће, али и да изградимо нову кућу, да деца и унуци могу да нам дођу у госте. Тиса је врло близу, лети је овде милина – каже брачни пар Којчић. У њиховом новом дворишту има стабала разног воћа – вишње, ораси, јабуке и кајсије – а они планирају да посаде још. Први велики град је Зрењанин, удаљен око 20 километара.

– Колима се стигне за око 25 минута. Постоји и редовна аутобуска линија, а вози и локални такси, по цени аутобуске карте. У овим равничарским местима много се користи и бицикл – кажу Којчићи.

 

До града за 110 динара
У месту Арадац, које се води и као периферија Зрењанина, јер је удаљен око пет километра од овог банатског града, куће се могу купити за 4.000 евра.

Звездана Радловачког (42) затекли смо како мајсторише у својој кући, коју је недавно купио. Кров над главом је платио колико би платио просечан ауто.

– Имам три собе и купатило. Иза куће је пет-шест ари плаца, летња кухиња и три шупе. До Зрењанина стижем брзо, бициклом за 20 минута, а имамо и аутобус и такси, који возе за 110 динара. Знам да се тренутно неколико кућа продаје за 4.000 евра, а у мало даљим селима могу да се нађу још јефтиније – каже овај нежења.

 

Зрењанин: Чланови Градског већа Града Зрењанина дали су сагласност на предлог Закључка о покретању иницијативе за успостављање сарадње између Града Зрењанина и Града Ногинска, у Руској Федерацији, чиме су настављене активности договорене током недавне посете амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Конузина.

Како је истакао заменик градоначелника Зрењанина Чедомир Јањић, председавајући на седници Градског већа, усвајање овог закључка представља почетак једне лепе приче која би требало да, осим уобичајених формалности у односима између два града, донесе и озбиљнију сарадњу у области културе, спорта и нарочито привреде.

На основу наведеног, предлаже се Скупштини града да донесе Закључак о покретању иницијативе за успостављање сарадње између Зрењанина и Ногинска. Осим ове одлуке, чланови Градског већа утврдили су Предлог одлуке о изменама и допунама Статута града Зрењанина, као и о допуни Пословника Скупштине града Зрењанина, на основу које се предвиђа да Скупштина града може поставити помоћнике председника Скупштине и то највише три помоћника. Предлог је образложио секретар Скупштине града Милан Мркшић.

Градски већници дали су и сагласност на Предлог решења о изменама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места у Градској управи Града Зрењанина, чиме су озваничена нека од кадровских решења и измена до којих је дошло у Одељењу за послове опште управе и Одељењу за послове друштвених делатности. Предлог решења је образложила Јасмина Малинић, заменица начелника Градске управе.

 

Панчево:Десети фестивал традиционалне музике „Етхно.com“ биће одржан у Панчеву 31. августа и 1. септембра.
Тема овогодишњег фестивала је „Традиционална музика Србије између Истока и Запада“ музика која је, како је истакнуто у најави организатора, уобличавана вековима на културном простору који је, захваљујући специфичним геополитичким околностима, непрекидно гравитирао између Истока и Запада.

Циљ фестивала је да публици непосредно представи шароликост и богатство музичко-фоклорних форми Србије са неопходним укључивањем савремених, ауторизованих приступа традиционалној музици, истакнуто је у најави.

На дводневном фестивалу етно музике наступиће „Васил Хаџиманов бенд“, Дивна Љубојевић и ансамбл „Мелоди“ и Павле Аксентијевић и група „Запис“.

Обе фестивалске вечери концерти на Летњој позорници КЦ Панчева почињу у 21 сат.

У оквиру фестивала, прве вечери у Фоајеу Културног центра биће представљена књига етномузиколога Растка Јаковљевића „World music у Србији. Традиције, порекло, развој“.

Друге фестивалске вечери у оквиру пратећег програма Иван Чоловић ће одржати антрополошко предавање на тему: Исток и Запад у говору о српској етно музици.

 

Нови Сад: Соколови се гнезде по прозорима
Иако Нови Сад има тек око пет одсто зелених површина, што га чини мало примамљивим за те животиње, у граду се неколико година уназад гнезде соколови ветрушке

Према последњем истраживању Завода за заштиту природе у Новом Саду постоји 46 територија на којима се гнезде ветрушке.

Ова врста соколова строго је заштићена законом, а у Новом Саду најчешће се налазе у деловима града где има високих зграда – на Лиманима, Детелинари, Новом Насељу и Булевару ослобођења.

 

Спречавају размножавање глодара
Поменуте птице грабљивице одомаћиле су се на солитерима и ревносно лове глодаре, чиме умногоме одржавају њихов број на нормали. Ветрушке су, како истиче Никола Стојнић, орнитолог Покрајинског завода за заштиту природе, веома флексибилне птице које су се прилагодиле животу у великим градовима.

– Оне у природи обично живе на високим планинама или њивама и ливадама и морају имати отворено станиште да би могле да лове. У градовима користе испусте на зградама, где или преотму гнездо од врана и сврака или једноставно полажу јаја на бетону јер не умеју да праве гнезда. Ветрушке зграде подсећају на литице на којима се иначе гнезде, а у Новом Саду их има само у деловима где има високих зграда – наводи Стојнић.

 

Народски речено – тресигаћа
Ветрушка има карактеристичан начин лова – окрене се према ветру, тако да јој удара у груди, помера само реп и балансира крилима, због чега изгледа да стоји у месту док пикира на плен. Управо из тог разлога у народу је позната као тресигаћа. Иако углавном не лове голубове, на неки начин контролишу и њих, јер тамо где има ветрушки голубови нерадо залазе. Стручњаци апелују на грађане да не узнемиравају ветрушке, јер је њихово присуство показатељ да је животна средина колико-толико здрава.

 

Строго заштићена врста
Ветрушке су строго заштићена врста, па се, додаје саговорник Пресса, не смеју ловити ни затварати, а забрањено је и уништавање њихових гнезда, односно јаја.

– Веома су корисне јер лове глодаре и контролишу њихову бројност, мада је питање да ли имају довољно хране у граду. Лако је могуће да лете и ван града како би уловили гуштере или неку другу храну. Карактеристично је да су то веома флексибилне птице, које долазе код нас у град иако су дивље, а грађани се често јављају да пријаве да је неко птиче испало из гнезда и генерално су заштитнички расположени према њима – каже Стојнић.

 

Нови Сад: Радници новосадске Телевизије „Мозаик“, која емитује програм на мађарском језику, одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења због тога што су им већ 10 месеци смањене плате и због неисплаћених путних трошкова, изјавио је Танјугу председник синдиката „Независност“ Атила Мориц.

„Телевизија ‘Мозаик’ није емитовала проглам између 10 до 11 сати у знак протеста што је власник тог медија од 1. октобра прошле године умањио зараде запосленима за 20 одсто, тако да су закључно са прошлим месецом закинути за две пуне плате“, рекао је Мориц и напоменуо да су запослени у тој телевизији и током прошле недеље три пута обустављали рад на по један сат.

Мориц је напоменуо да је неисплаћивање путних трошкова нарочито погодило већину од укупно 17 запослених који на посао у Нови Сад долази из различитих места у Војводини.

Наставак штрајка упозорења је најављен за данас, јер руководство није одговорило на захтеве запослених, који, како је рекао Мориц, траже и оставку директора Фондације „Мозаик“ Тибора Хорвата.

Директор Фондације „Мозаик“ која је пре осам година основала ту непрофитну телевизију, Тибор Хорват, изјавио је Танјугу да је финансијска ситуација у тој кући знатно отежана од октобра, од када су умањене субвенције које телевизија „Мозаик“ добија на основу пријављених пројеката, те је због тога Управни одбор одлучио да умањи плате запосленима за 20 процената.

Он је истакао да се нада позитивном решењу проблема „јер је то цивилна и једина непрофитна телевизија на мађарском језику“, која, како је рекао, има велику гледаност.

Хорват је напоменуо да разуме запослене и њихове мотиве за штрајк, али је нагласио да је та обустава рада учињена у незгодно време јер је сезона годишњих одмора и да је највећи проблем што у време штрајкова нису емитоване вести за које је обезбеђена финансијска подршка.

„Телевизија ‘Мозаик’ добија субвенције од Града Новог Сада и Покрајине, а знатно су умањена средства која стижу из Мађарске“, рекао је Хорват.

 

Суботица:  Пропада Титова вила на Палићу
Једна од најлепших вила на Палићу, познатија као Титова, тренутно у рукама града Суботице, налази се у изузетно лошем стању и чека да буде враћена власницима од којих је 1946. године одузета. Од када наследници власника Вилима Конена потражују своју имовину, град је у потпуности дигао руке од одржавања објекта.

У пространом дворишту виле, у коме се налазило прво приватно тениско игралиште, налази се и општинска кућа у којој од 1972. године живи домаћица виле Ђула Рагуж. Она није желела да говори о људима који су долазили, али је за „Блиц“ рекла да је некада било лепо радити у елитном окружењу.

– Вилу су користили општински и други функционери, интелектуалци и уметници. Моје је било само да служим кафу и пиће. Тита нисам никада видела, али су Коненови наследници долазили. Био је његов унук, мислим да је из Београда. Кућа је у лошем стању од 2005. године, од када се не користи, зидови су влажни, а од кише подруми буду пуни воде – каже Ђула Рагуж.

Драган Миљковић, саветник директора „Еллите Палић“, каже да су у вили боравили сви Титови сарадници, као и Оскар Давичо, Танасије Младеновић, касније Антоније Исаковић, Милан Коњовић и Раде Шербеџија и да је Добрица Ћосић у њој писао „Корене“.

– Вила је 1946. године постала народно добро, коришћена је за општинске потребе, а пошто је најбољи производ тога времена био Тито, да се народ не би питао шта се у њој дешава, назвали су је Титовом вилом. Потврду имена је добила 1963. године када је Тито први и једини пут преноћио у том објекту. У њој су боравили сви важни гости, писци и уметници којима је држава давала бесплатно простор за одмор или рад. Кад је почело да се прича о реституцији, престало је њено коришћење, али и одржавање. Нажалост, не постоје фотографије из тог времена – каже Миљковић.

 

У Градској управи кажу да би било најбоље да вила буде враћена породици Конен, јер градски буџет не може да поднесе трошкове одржавања.

 – Зими су трошкови за струју од 30.000 до 60.000 динара. Направио сам предрачун за поправку крова, али нико ништа још није предузео. Да би се обновила и да би се вратила у стање коришћења од крова до темеља, треба најмање 20.000 евра – каже руководилац за заједничке послове града Суботице Ивица Аранчић.

Коненова вила је једино архитектонско решење Ференца Рајхла на Палићу. Саграђена је 1903. године по наруџбини Вилима Конена сениора који се у Суботицу доселио 1885. године вођен пословима и инвестицијама које ће после рата бити позната месна индустрија „29. новембар“. Вилим Конен млађи, за кога кажу да је био испред свог времена, рођен је исте године када је вила грађена и већ са седам година су почели да га припремају за преузимање пословне империје.

 

(Војводина кафе, Курир, Прес, Данас, РТВ)