Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са севера Србије 03.07.2012.

0

Нови Сад: „Жути” аутономаши не хају за одлуке Уставног суда Србије
Обавезујућа одлука Уставног суда којом су оспорене 22 одредбе Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, засад није изазвала никакве практичне последице у покрајини. Ни покрајинска скупштина, ни Влада Војводине, нису још предузеле ништа да би се те одлуке и примениле.

Уставни суд је, уз остало, Војводини оспорио право да има представништво у Бриселу. Шеф тог представништва Предраг Новиков потврдио је у четвртак се “Вечерње новости“ да се и даље налази у њему, али није могао да коментарише какав статус ће оно имати убудуће. Према сазнањима нашег листа, размишља се да то представништво преименује у канцеларију Фонда за европске послове АПВ, али одлука о томе тек треба да буде донета.

Уз то, Уставни суд је оспорио и статус Новог Сада као главног града Војводине, што се на делу не види. И у низу надлежности покрајинских органа у области науке и технолошког развоја, пољопривреде и водопривреде, енергетике, управљања Националним парком “Фрушка гора“, што је оспорено, не примећује се никаква промена.

– Ми функционишемо нормално и засад немамо никаквих наговештаја било каквих промена – каже Добривоје Антонић, генерални директор ЈП “Фрушка гора“, формираног управо на основу сада оспореног Закона о надлежностима.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић је изјавио да одлука Уставног суда „у практичном смислу нема великог значаја и да мало тога може да промени“. Бранислав Ристивојевић, професор Правног факултетат и покрајински посланик ДСС који је, иначе, и покренуо иницијативу за преиспитивање уставности Закона о надлежностима, мисли сасвим супротно.

– Практична последица је већ требало да буде укидање, рецимо, покрајинског Секретаријата за науку и технолошки развој јер је Уставни суд јасно рекао да Војводина у тој области нема надлежности – каже он. – То важи и за друге органе и институције из области у којима је Уставни суд оспорио надлежности.

 

Пишу из почетка
Оно што би, према Ристивојевићевом мишљењу, актуелна војвођанска власт морала да уради јесте да, заједно са опозицијом, седне и напише нови предлог Закона о надлежностима, као и Статут Војводине, наравно без спорних одредаба. С тим ће сви морати да се суоче већ почетком јесени.

 

Нови Сад: Без већине за промену власти
Градски одбор СПС у Новом Саду саопштио је у четвртак, после разговора са представницима Српске напредне странке, да у овом тренутку не постоји квалификована већина неопходна за промену власти у Новом Саду.

У саопштењу СПС се истиче да одборници њене коалиције немају кључну улогу у опредељивању скупштинске већине, али да постоји спремност за разговоре са свим релевантним политичким чиниоцима у Новом Саду.

 

Сремска Каменица: Промовисана нова генерација полицајаца
Сто троје полазника 6. класе од којих 27 девојака, који су обучавање почели у августу прошле године у Центру за основну полицијску обуку у Сремској Камници, промовисано је у полицајце приправнике.

Начелница Центра Биљана Пушкар, изјавила је да ће се ова класа по завршетку обуке памтити као прва генерација Београђана, која започиње каријеру у свом родном граду што их, како је казала, додатно обавезује на залагање и одговорност.

– Знајући с колико се озбиљности и професионализма приступа у овој институцији стручном оспособљавању будућих припадника Министарства унутрашњих послова нема никакве сумње да је и ова класа током обуке стекла довољно знања и вештина и правих животних и људских вредности, казао је премијер и министар полиције Ивица Дачић.

Као најбољи полазници у рангу награђени су Ивана Марковић којој је Дачић уручио лаптпоп, док је Ивана Николић добила камеру, а Дражен Ајдуковић фото – апарат.

Дачић је најавио и именовање начелника Полицијске управе у Новом Саду, којеје упражњено преко две и по године.

 

Суботица: Kопија „Пионирових” слаткиша на тржишту
Фабрика „Пионир” из Суботице упозорила је јуче на то да се на тржишту у Србији појавила лешник-карамела с кривотвореним жигом, која је произведена у Турској. Реч је о слаткишу који се више од 80 година производи у „Пиониру” и спада у првих пет најпродаванијих производа.

Предузеће „Ангкор” из Новог Београда увезло је из Турске карамеле које су у паковању са знацима који су истоветни и не разликују се суштински од „Пионирових” лешник-карамела. Просечан потрошач је тиме доведен у заблуду о роби, њеном квалитету и пореклу.

„Пионир” је благовремено заштитио свој бренд домаћим и међународним жигом с важењем до 2019. године. На тај начин, био је у позицији да по хитном поступку обезбеди заштиту свог бренда.

Фабрика „Пионир” из Суботице упозорила је јуче на то да се на тржишту у Србији појавила лешник-карамела с кривотвореним жигом, која је произведена у Турској.

Реч је о слаткишу који се више од 80 година производи у „Пиониру” и спада у првих пет најпродаванијих производа.

Предузеће „Ангкор” из Новог Београда увезло је из Турске карамеле које су у паковању са знацима који су истоветни и не разликују се суштински од „Пионирових” лешник-карамела. Просечан потрошач је тиме доведен у заблуду о роби, њеном квалитету и пореклу.

„Пионир” је благовремено заштитио свој бренд домаћим и међународним жигом с важењем до 2019. године. На тај начин, био је у позицији да по хитном поступку обезбеди заштиту свог бренда.

 

Кикинда: У улици Милоша Остојина и Радничкој јуче је започета изградња фекалне канализације.
Иванка Мановски 50 година живи у овом делу града и задовољна је што ће добити канализациону мрежу:

-До сада смо имали септичке јаме, тако да нам није било лако. Живим сама и канализација ми није толико потребна, али задовољна сам због комшија који имају породице јер ће лакше живети.

Верица Миладинов каже да јој неће сметати бука и радови, јер ће донети доробит читавој улици: -Чим се заврши изградња канализације одмах ћемо се прикључити на мрежу.Срећни смо због ових радова. Није редак случај да су се септичке јаме изливале и да улица буде поплављена услед велике количине падавина.

Председник Општине Саво Добранић обишао је градилиште и том приликом истакао је: -Пре неколико месеци грађани овог дела града истакли су да им је најнеопходнија канализациона мрежа тако да смо урадили све да им помогнемо. Изградња је почела и очекујем да радови буду завршени у уговореном року.

В.д.директорица Јавног предузећа “Дирекција за изградњу” Оливера Канатар додаје да је извођач радова новосадска фирма “Градитељ НС”:-Према потписаном уговору, радови би требало да буду завршени за 50 радних дана.У изградњу фекалне канализације у овом делу града биће уложена 32 милиона динара. Извођачу радова уплаћен је аванс у износу од 6,5 милиона динара.

Ове године изграђена је и фекална канализација у ИВ рејону и то у сливу Цара Душана који обухвата улице: Мали бедем, Чанадску између улица Шабачке и Цара Душана, Шабачку од Стевана Сремца до Чанадске, као и делове улица Стевана Сремца и Рускоселски пут у којима није било фекалне канализације. Вредност овог посла била је 27 милиона динара, а 120 домаћинстава прикључиће се на фекалну канализацију.

 

Шид: У Гибарцу прослављен Свети Илија
Село на четвртом километру источно од Шида и хиљаду становника, Гибарац, је обележило сеоску славу Светог Илију. У цркви, смештеној у самом центру села,  служена је свечана литургија, а после ње, у присуству кума Младена Сладића, сеоског свештеника и председника Месне заједнице Тихомира Шушњара, пререзан је славски колач.

Наставак прославе био је у просторијама Месне заједнице, где је приређена закуска, не само за чланове Савета Месне заједнице и здравствено особље које ради у овом селу, већ и за све остале намернике. На фудбалском игралишту одржан је пријатељски сусрет између фудбалског клуба „Хајдук“ из Мирковаца из Републике Хрватске и домаћег фудбалског клуба „Синђелић“.

Увече, испред постављених шатора, одржан је званични програм, у коме су учествовали „Црни бисери“. Предвиђено је да мештани и гости, уз музику, песму и игру, коју обезбеђују власници шатора, дочекају зору.

 

Српска Црња: Отворен базен
Са закашњењењем више од годину дана у Српској Црњи је отворен базен. У склопу базена је велики паркинг, кафић-ресторан, гардероба и санитарни чвор.

Изградњу је финансирао Фонд за капитална улагања Војводине који је пројектом предвидео да се овде сагради комплекс од два базена, једног олимпијског, површине 693 квадрата и дубине од 1,2 до 2,5 метра, са засебно одвојеним зонама за непливаче, полупливаче и пливаче и једног дечјег, површине 35 м2 и дубине од 0,4 до 0,6 м који је конципиран у два засебна дела: за малу децу са родитељима и за децу чији су родитељи у близини, а уз базен је пројектом била предвиђена и фонтана.

Међутим, од тога нема ништа, све је урађено скромније и у знатно мањим димензијама, што није превише разочарало Црњане.

 

(Дневник, Vesti on line)