Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Вести са севера Србије 02.08.2012.

0

Бечеј: Хиљаду евра мами кулинаре
Уместо три, како је организатор бечејски УСР „Шаран“ најавио, атрактивна манифестација „Тиски дани“ трајаће два дана. У суботу ће кулинари бити у центру пажње, а недеља је резервисана  за неколико такмичења у спортском риболову.

– Имајући у виду да нас неки од донатора нису подржали у мери како је било најављивано, морали смо да смањимо неке од планираних садржаја. Но, неће нас то спречити да и овогодишњу манифестацију реализујемо на препознатљив начин. До сада је стигло преко 90 пријава за учешће на „Златном котлићу“, а биће сигурно и оних који ће у последњем часу одлучити да, ипак, крену за Бечеј у суботу по подне и покушају кувањем рибље чорбе да освоје 1000 евра, рекао је председник Организационог одбора „Тиских дана“ Предраг Стојков.

На „првенцу“ пре две године ватра је потпаљена под 137 котлића, лане се рибља чорба крчкала у 106 котлића. Поред шампионског пехара, мамац за кулинаре је новчана награда у износу од 112.000 динара победнику, а новчане награде ће добити, чак, десет првопласираних у кулинарском такмичењу „Златни котлић“. Вицешампиону ће припасти 27.000, трећепласираном 17.000 динара и тако редом.

– За љубитеље пецања ништа мање атрактивна неће бити такмичења у спортском риболову. Први ће кренути „маратонци“ у лову на шарана. То је нова такмичарска дисциплина манифестације „Тиски дани“ у којој ће 30 шаранџија на Рибњаку ловити непрекидно 24 сата, почев од суботе ујутру до недеље у исто време.

Позивни Куп Шарана у пецању удицом на пловак одржаће се у недељу пре подне на риболовачкој писти дуж Канала пре Шлајза, где ће учествовати 25 екипа, а тридесетак „бућкароша“ ће у исто време ловити сома на Тиси. А онда, на крају такмичења и поделе награда спортским риболовцима, имаћемо дружење уз заједнички ручак, додао је заменик председника Организационог одбора актуелне манифестације Горан Јерков.

Поред набројаних званичних такмичарских дисциплина, током такмичења кулинара у суботу по подне биће низ атрактивних активности забавног карактера као што су гађање риболовачком праћком, брзо испијање пива, крбање, надвлачење конопца… Наравно, све ће бити музички оплемењено. Забава у правом смислу речи за такмичаре, дегустатора и све друге посетиоце. Само треба доћи.

 

Нови Сад: Хумани Новосађани спречили дефицит крви
Завод за трансфузију крви у Новом Саду располаже са довољним количинама крви, иако је време годишњих одмора, велики број суграђана и добровољних давалаца крви поклонило је ову драгоцену течност пре одласка на одмор. То говори да су Новосађани веома одговорни и имају развијену свест о добровољном давању крви, истакла је портпаролка Завода Зорица Бјелић.

– У нашој установи су повремено дефицитарни тромбоцити, јер су и потребе велике. Тромбоцити су крвне плочице које имају улогу у заустављању крварења. Трансфузија тромбоцита се примењује оним болесницима код којих је број тромбоцита толико смањен да је недовољан да спречи крварење, што може довести до животне угрожености – објаснила је саговорница.

За сваког пацијента неопходно је припремити барем пет доза тромбоцита дневно, а тромбоцити као најлабилнији продукт имају рок трајања само пет дана. Тако да један давалац задовољава дневну потребу тромбоцита код једног болесника. Портпаролка Завода напомиње да је поступак издвајања и прикупљања тромбоцита потпуно безбедан и да не угрожава нормално функционисање организма.

Завод за трансфузију крви дуплирао је број нових давалаца за последњих шест месеци у односу на исти период прошле године. У првој половини ове године било 1.176 нових давања крви, док је прошле године у исто време било 615.

– Ми проблем са смањеним резервама крви готово да и немамо, за разлику од наших колега у Србији, захваљујући добро организованој мрежи волонтера Црвеног крста Војводине и Новог Сада, али ипак највећу захвалност дугујемо великом броју хуманих људи који не чекају апел у медијима да би дали крв – рекла је Бјелић.

Фокус Завода за трансфузију крви Војводине ове, а и наредних година, је подмлађивање породице давалаца крви. Заправо, циљ је укључити што већи број младих суграђана у породицу добровољних давалаца крви, напоменула је саговорница.

– У Заводу, али и на територији Јужнобачког округа, имамо велики број давалаца који су редовни. То су они најхуманији међу хуманима који свој давалачки стаж завршавају са преко 50 или 100 пута датих јединица крви. То је и привилегија здравих људи – истиче Бјелић.

Завод за трансфузију крви Војводине свакодневно организује акције давања крви. Добровољни даваоци крв могу дати радним даном од 7 до 14 часова, првим уторком у месецу од 7 до 18 и првом суботом у месецу од 8 до 12 сати. Адреса Завода је Хајдук Вељкова 9а.

 

Нови Сад: Реконструисани Каћки мост пуштен у саобраћај
После нешто мање од два месеца завршена је реконструкција Каћког моста и он је данас отворен за саобраћај.

Најављена је и реконструкција преостала два моста преко канала Дуна-Тиса-Дунав, а све би могло, према најавама, да буде завршено до краја године. За разлику од „моста близанца“, чија је реконструкција протекла уз много проблема и пробијања рокова, радови на Каћком мосту завршени су пет дана раније.

Извођач је била Мостоградња, а новац су дали Путеви Србије и ЗИГ.

 

Ново Милешево: Спремаће се штрудла за Гиниса
„Штрудлијада“, традиционална културно – забавна манифестација, посвећена штрудли, омиљеном војвођанском колачу, организује се у Новом Милошеву, први пут у новом термину.

На Светог Илију, када је сеоска слава Новомилошевчана, оранизују се и Златни котлић и Вече тамбураша, што би уз богатији програм, требало да допринесе већој посећености манифестације.

Штрудла, најпозатији војвођански колач, незаобилазни пратилац недељног ручка на селу у најразличитијим варијантама, биће претстављен посетиоцима у суботу. За учешће на такмичењу за најлепшу и најукуснију штрудлу, домаћице из Новог Милошава и других војвођанских места, показеле су велико интересовње.

Организатори верују да ће манифестација бити до сада највећа и најпосећенија.Чланице Кола српских сестара из Новом Милошава, које су пре девет година, зачеле манифестацију посвећену штрудли, покушаће да умесе колач за Гиниса, дужи од прошлогодишњег од 21,60 метара.У духу традиције, џиновска штрудла ћа бити раздељена посетоцима.

Поред класичних, филованих с маком и сиром, биће ту и штрудли филованих са вишњама, јабукама џемовима и другим ђаконијама. Понуду ће употпунити жене из Иђоша које ће на лицу места правити крофне и жене из Пуковца, које ће припремати кајгану. Посетиоце и ове године очекује такмичење у брзом једењу штрудли, етно базар и културно- уметнички програм уз песме и наступ фолклорних група. Такмичење за најлепшу и најукуснију штрудлу организује се одвојено за домаћице и занатске радње и пекаре, где су штрудле део призводног програма.

На дан „Штрудлијаде“ посетоце ће забављати звезда Гранда Јелена Костов, а манифестација се, уз помоћ спонзора, и ове године оргнизује у парку у центру села, где ће у петак бити организовано традиционално такмичење у справљању рибље чорбе и рибљег паприкаша, на које је учешће већ најавило педесетак такмичара. Током такмичења и вечери, посетиоце ће забављати Милан Топаловић – Топалко и тамбураши.

 

Суботица: Санација Палића –  У понедељак су отворене понуде за јавну набавку радова велике вредности, на санацији језера Палић, која предвиђа активности на измуљивању, ремедијацији и изградњу касета за одлагање муља, за прву фазу радова.

У саопштењу предузећа д.о.о. „Парк Палић“ пише да су пристигле две понуде, а да је 16 предузећа откупило тендерску документацију. Отварању понуда су присуствовали и представници два понуђача: AQUAMONT сервис, д.о.о. Београд и  ВП „Ћуприја“ а.д., Ћуприја, а Комисија  ће наредних дана да прегледа документације, након чега ће следити званични извештај о стручној оцени понуда.

Директор „Парк Палић“ д.о.о. ће дати изјаву јавности након избора најповољније понуде, закључује се у саопштењу.