Прочитај ми чланак

Србин.инфо: Београд – Комуналне вести 28.07.2012г.

0

Измене у саобраћају због постављања скела у зони саобраћајне петље „Радничка”
Надвожњак у Радничкој улици („Тобоган”) затвара се за саобраћај од сутра у 22 часа до недеље у 10 сати и од недеље од 22 до понедељка у 4 часа. Због радова, који подразумевају постављање скеле у зони саобраћајне петље „Радничка”, доћи до измена у саобраћају, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

Како се наводи, због затварања надвожњака возила, која се крећу из центра града ка Бановом брду и Обреновцу преусмеравају се у подвожњак у зони хале XIV Београдског сајма, а код „Југопетрола” враћају се у саобраћајну траку намењену овом смеру кретања. Затвара се за саобраћај део Радничке улице, у смеру од Бановог брда (Обреновца) ка центру града (Београдском сајму) и то у делу од Паштровићеве до подвожњака у Радничкој улици. Возила која долазе из смера Обреновца крећу се Радничком до раскрснице са Паштровићевом, преусмеравају се у Паштровићеву до саобраћајне петље код Хиподрома, где ће моћи да скрену лево према Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, то јест према улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

Возила која се крећу из смера Бановог брда према Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе улице у Паштровићеву према саобраћајној петљи код Хиподрома. Паштровићева улица у наведеним периодима једносмерна је од Радничке улице ка саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Кировљеве улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се из Високе у Паштровићеву према саобраћајној петљи „Хиподром”. Возила која се крећу из Пожешке улице ка Београдском сајму и центру града преусмеравају се право ка Паштровићевој до саобраћајне петље „Хиподром”, где ће моћи да скрену лево према Мосту на Ади и Београдском сајму или десно према Милошевом конаку, према улици Теодора Драјзера, Раковичком путу и Булевару војводе Путника.

Возила јавног градског превоза у поменутом периоду кретаће се на следећи начин: возила са линија број 23, 37, 51, 52, 53, 58, 88, минибус линија E2, E5 и ноћних линија 37, 51 и 56, у смеру ка центру града, од раскрснице Пожешке и Кировљеве улице кретаће се Пожешком преко петље „Хиподром” и Булеваром војводе Мишића до редовне трасе. На измењеном делу трасе користе се постојећа стајалишта. Возила са линија број 56, 89, 91, 92, 511, 551 и 552 од раскрснице Паштровићеве и Радничке улице преусмеравају се у Паштровићеву до петље „Хиподром”, скрећу из Булевара војводе Мишића до редовне трасе у Радничкој улици. У смеру ка Бановом брду поменуте линије ће саобраћати редовним трасама.

 

У смеру ка центру града биће привремено укинута аутобуска стајалишта: „Биоскоп Шумадија”, „Фабрика шећера”, „Југопетрол” и „Привредна механа”.
Возила са линије 87 ће се од раскрснице Зрмањске и Кировљеве кретати улицама Зрмањском, Пожешком, Ђорђа Огњановића и Лазаревачким друмом до Чукаричке падине.

 

Део Нушићеве затворен за саобраћај
Због поправке августа, до 30. јула у 4 сата затворен је део Нушићеве, у делу између Косовске и Македонске улице, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

Како се наводи, због тих радова биће делимично измењена траса линија јавног градског превоза 65 и 77 у смеру ка Звездари. Траса линија је Теразијски тунел – Дечанска – Браће Југовића – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона – 27. марта и даље редовном трасом. У смеру ка Новом Београду наведене линије јавног градског превоза неће мењати трасу.

На измењеном делу трасе аутобуси са линија 65 и 77 користиће постојећа стајалишта јавног градског превоза.

 

Радови на ауто-путу у зони саобраћајне петље „Аутокоманда”
Половина ауто-пута Е-75, у смеру од Београда и Ниша ка Шиду, биће затворена због радова на августу у зони саобраћајне петље „Аутокоманда” и то од вечерас у поноћ до недеље, 29. јула, до поноћи, саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

У зони радова саобраћај ће се одвијати на другој половини ауто-пута тако што су две саобраћајне траке намењене за возила која се крећу из смера Београда и Шида ка Нишу, а једна саобраћајна трака је намењена за возила која се крећу из смера Ниша ка Београду и Шиду.

Возила која се крећу од Ниша ка Београду и Шиду биће преусмеравана у једну саобраћајну траку у зони искључења са ауто-пута ка центру града, „Аутокоманди” и Јужном булевару.

У овој фази радова онемогућено је укључење на ауто-пут у смеру ка Шиду на саобраћајној петљи „Аутокоманда”.

Препорука грађанима је да за укључење на ауто-пут у смеру ка Шиду користе саобраћајну петље „Мостар” крећући се следећом алтернативном трасом: Булевар ослобођења – Др Милутина Ивковића – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – Булевар војводе Путника – саобраћајна петља „Мостар” – ауто-пут.

У овој фази радова линије јавног градског превоза које користе ову деоницу аутопута Е-75 кретаће се делимично измењеном трасом. Возила са линије 17 у смеру ка Земуну не саобраћају сервисном саобраћајницом уз ауто-пут, већ настављају право ауто-путем до саобраћајне петље код Хитне помоћи и даље редовном трасом. Траса линија 18 је Табановачка улица – кружни ток „Аутокоманда” – Улица др Милутина Ивковића – Булевар кнеза Александра Карађорђевића – Булевар војводе Путника – саобраћајна петља „Мостар” и даље редовном трасом. Траса линије 45 је Јужни булевар – саобраћајна петља „Аутокоманда” – Трг Славија – Немањина улица –terminus „Главна железничка ћелија”, док се возила са линије 55 крећу Јужним булеваром преко саобраћајне петље „Аутокоманда” и Трга Славија, Немањином улицом, поред Главне железничке ћелије, Савском улицом до саобраћајне петље „Мостар” и даље редовном трасом.

Због наведених радова доћи ће до привременог укидања стајалишта јавног превоза. Привремено се укида стајалиште „Франше дЕпереа” за аутобуске линије 17, 18, 45 и 55. Привремено се укида стајалиште „Криволачка” за аутобуску линију 17, у смеру ка Земуну.

 

Измена режима рада линија јавног превоза због радова у Улици цара Душана
Због радова на трамвајском колосеку у Улици цара Душана, на делу од Дубровачке до Улице цара Уроша, од данас у поноћ до понедељка, 30. јула, до 3.30 сати биће измењен режим рада линија, најављено је из Секретаријата за саобраћај.

Како се наводи, у петак, суботу и недељу током целог дана трамваји са линије 2 саобраћаће на унутрашњем кругу: Пристаниште – Дорћол – Вуков споменик – Трг Славија – Главна железничка ћелија – Пристаниште. Трамвајска линија 5 се укида, док ће трамвајска линија 6 бити појачана. Трамваји са линије 10 ће, у оба смера, саобраћати на релацији: Калемегдан (Доњи град) – Бањица, преко Пристаништа и Главне железничке ћелије. Ова линија ће бити појачана.

На релацији Дорћол (СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”) – Вуков споменик саобраћаће локална аутобуска линија са ознаком 5A. Траса линије је: Дорћол (СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”) – Тадеуша Кошћушка – Цара Душана – Џорџа Вашингтона – 27. марта – Краљице Марије – Вуков споменик. Аутобуси ће користити постојећа стајалишта линија јавног градског превоза.

 

Прекид у испоруци потрошне топле воде у Галеници
Због редовног годишњег ремонта трафо-постројења и котларнице „Нова локација”, који су у надлежности фабрике „Галеника”, житељи насеља Галеника неће имати потрошну топлу воду од петка, 27. јула, од 6 часова до недеље, 29. јула, до 18 часова.

По завршетку радова, биће настављено уредно снабдевање топлом водом потрошача у овом насељу, саопштавају из ЈКП „Београдске електране”.

 

Радови у Улици антифашистичке борбе
Због постављања вијадукта (УМП И БГМ) преко Улице антифашистичке борбе, до 31. јула ће у овој улици бити сужен део у дужини од 100 метара, између раскрсница са Јурија Гагарина и Милутина Миланковића, саопштавају из Секретаријата за саобраћај.

Током наведених радова линије јавног градског превоза 60, 89, 94, 95 и 7A ће саобраћати преосталом ширином августа односно користити две саобраћајне траке по смеру у Улици антифашистичке борбе.

Трамвајске линије 7, 9 и 13 ће и даље, уместо до Блока 45, саобраћати до Депоа „Сава”, то јест неће саобраћати Улицом антифашистичке борбе.

 

Апел грађанима да „еко-кесе” остављају на видљивим местима
Пројекат Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” „Еко-кеса” спроводи се готово три месеца на територији десет градских општина, а позиву да се укључе у примарну сепарацију одазвало се око 15.000 домаћинстава. Из тог предузећа апелују на суграђане да кесе са отпадом за рециклажу у тачно прописано време износе близу контејнера или на тротоаре у близини саобраћајница.

„Еко-кесе” не треба остављати у двориштима, јер радници тог предузећа немају овлашћење да улазе у дворишта и одатле носе отпад.

Унапређење ове али и осталих услуга „Градске чистоће” грађани могу предложити позивом Инфо центра на број 3314- 000.

 

Продужење возних легитимација за незапослене
Продужење персонализованих БусПлус картица за незапослене почеће од уторка, 24. јула на продајним местима за издавање картица на познатим локацијама:

• Београђанка, трећи спрат – Масарикова 5;
• ГСП – Скендер бегова 47, ТЦ Трг Републике, Делиградска 10;
• Темпо – Вилине воде бб, Обреновачки друм 3, Аутопут за Загреб 35;
• МТС – Булевар уметности 16a, Обилићев Венац 2;
• Ласта – Главна аутобуска ћелија, Младеновац, Обреновац, Лазаревац, Барајево, Сопот.

За продужење картице, потребно је да незапослени пруже на увид важећу Бус плус картицу, личну карту и потврду Националне службе за запошљавање не старију од 30 дана. Као и до сада, картице за незапослене имаће рок важења наредних шест месеци.

Радно време шалтера Бус плуса у Београђанци радним данима је од 9 до 20 и суботом од 9 до 14 часова, док продајна места у Темпу раде свим данима од 9 до 21 час, саопштавају из БусПлус система.

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm
Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.
 

(Крстарица)