Прочитај ми чланак

Сви се праве луди: Нема трага од Титовог блага

0

Подела имовине бившег југословенског председника није се померила са мртве тачке. Скупштина није послала цео списак имовине.

Траже од НБС увид у депое где је накит

Ни после рочишта у петак у Првом основном суду у Београду, подела имовине бившег југословенског председника Јосипа Броза није се померила са мртве тачке.

Упркос очекивањима наследника да ће им Скупштина Србије доставити, на захтев суда, последњи и најзначајнији списак са имовином која је остала иза ”највољенијег сина народа и народности Југославије”, из Скупштине је стигао само кратак допис да она нема више ништа да достави. Наследници су очекивали попис највреднијих ствари које су својевремено биле изузете из оставинске масе по Закону о заштити Брозовог имена и дела.

– До сада смо само добили спискове биста и разних безвредних ствари, међу којима би се провукла тек понека уметничка слика или комад накита. Међутим, та четири списка не обухватају највредније ствари и ни из далека не заокружују оставинску масу – каже Виолета Кочић Митачек, заступница Титове унуке Златице.

На списковима нема ни пописа возила, ни пушака, ни уштеђевине. Нема ниједне слике из виле Брозових у Ужичкој 15.

– Зато смо затражили да Музеј историје Југославије достави списак свих експоната које има, да их упоредимо са списковима које имамо, као и да НБС достави листу накита и уштеђевине који се налазе код њих – каже заступник унука Едварда, Бранислав Блажић.

Следеће рочиште заказано је за децембар, а адвокати се надају да ће дотле коначно бити утврђен бар онај део оставинске масе који није покраден.

– Ово је вероватно најдужи оставински поступак у новијој историји. Држава је ову оставину својевремено искористила да би скренула пажњу јавности са дневних догађаја и Космета, а сада је сама почела да је минира – закључује адвокат Јошке Броза, Горан Петронијевић.