Прочитај ми чланак

Хоће да граде нуклеарке у Србији?

0

Шта ће Србији нуклеарке?
Најава да ће се од 2015. разматрати изградња атомских централа изазвала опречне реакције еколога и научника.

Узбуна!
Од 2015. године наша земље би морала да преиспита мораторијум на изградњу нуклеарних електрана, који је донет након нуклеарне катастрофе у Чернобиљу.

Ову тему недавно је покренуо председник САНУ Никола Хајдин, који за Курир каже да је преиспитивање те одлуке логичан след догађаја.

– У одлуку о изградњи нуклеарне електране се не упуштам, али сам најавио да нас од 2015. то питање свакако очекује – рекао је Хајдин.

Предности
♦ Не загађују ваздух
♦ Не производе буку
♦ Не испуштају угљен-диоксид
♦ Производе огромну количину енергије из малих количина горива
♦ Отпадни материјал је минималан

Мане
♦ Радиоактивни отпад
♦ Складиштење потро-шеног нуклеарног горива
♦ Небезбедне у случају терористичких напада, земљотреса, поплава

Он је овом изјавом покренуо лавину супротстављених ставова – еколога, који су против изградње, и научника Института „Винча“, који се залажу за изградњу нуклеарних електрана, јер сматрају да су важне за технолошки развој, политичку стабилност и да имају геостратешки значај.

Како кажу, за разлику од термоелектрана, оне не производе на милионе тона угљен-диоксида, сумпор-диоксида, пепела и прашине.

Највећи противник изградње нуклеарки је партија Зелених, чији председник и народни посланик Иван Карић наглашава да су резултати истраживања које је ЕУ обавила у 134 европска реактора изизетно забрињавајући.

– Да би испитали безбедност и сигурносне системе у нуклеаркама, они су спровели стрес-тестове симулирајући земљотрес, поплаву и пад авиона. Већина централа није прошла тест, па чак ни немачка нуклеарка која важи за једну од најбољих.

Замислите шта би се догодило кад би дошло до терористичког напада – каже он и додаје да је највећи проблем утицај атомских централа на животну средину јер је питање где би се и како складиштио радиоактивни отпад.

Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, каже да нема индиција да ће се у Србији градити нуклеарке:

– Циљ Владе Србије је безбедност и искоришћавање свих постојећих потенцијала и ресурса. Пре свега мислим на хидрокапацитете.

(Курир)