Прочитај ми чланак

Москва угостила српске студенте из Бања Луке

0

Ентузијазам помогао студентима из Републике Српске да допутују у Москву
Под окриљем друштва српско-руског пријатељства „Братство“ у Републици Српској уз подршку амбасаде Руске Федерације у БиХ студенти Универзитета у Бања Луци су могли да остваре путовање у Русију преко земаља Источне Европе које је трајало читаву другу половину јула. Сама организација постоји већ три године. Наш саговорник је председник друштва Милан Милковић:

Друштво су основали студенти Универзитета у Бања Луци, љубитељи Русије, руске културе и руске историје. Па ето посебност што су чланови удружења углавном млади људи. Али имају и оних старих, који нам помажу својим саветима и својим искуством, наравно. Када су у питању активности нашег друштва, истакао бих курсеве руског језика, које смо организовали са студентима у Бања Луци. Ради се о квалитетним курсевима. А да млади код нас желе да уче руски језик, говори чињеница да из године у годину имамо све више полазника. И због тога радићемо да наше курсеве руског језика проширимо и у друге градове Републике Српске. Такође издајемо свој часопис под називом „Газета“. Часопис излази свака три месеца.

Желимо да овим часописом упознамо јавност Републике Српске са руском културом, историјом и језиком, а и да приближимо људима Русију каква је она данас јер код многих људи код нас је остала у сећању Русија деведесетих година. Управо мисија нашег друштва је разбијање таквих стереотипа о Русији. Наравно ту су и обележавања датума и дога]аја из заједничке историје наша два народа. Тако, например, наше друштво већ трећу годину за редом обележава 9. мај, Дан Победе над фашизмом. Ми сматрамо да су вредности антифашизма и борба у Другом Светском рату заједничка за наша два народа. Ове године смо покренули акцију дељења георгијанских ленти грађанима Бања Луке. Акција је наишла на добар пријем у Републици Српској.

И овом приликом желим да се захваљујем „Гласу Русије“ што сте нам помогли у реализацији овог пројекта. Када смо основали удружење, заиста нисмо имали подршку ни од каквих структура власти код нас. Није нам ни требала. Наш рад је засниван на ентузијазму и љубави према Русији. Баш кад је у питању путовање, које смо реализовали ове године, имали смо пуно препрека, наравно то је проблем око добијања виза. Али смо доказали да кад имаш љубав према Русији, ентузијазам и добру организацију, онда је све могуће. Па тако и повести седамдесет студената из Републике Српске у, како би наш српски народ рекао, далеку, али срцу блиску Русију.

У сваком случају путовање је остварено. Студенти из Бања Луке су пуни утисака и доживљаја. Милан Милковић, и сам студент, поделио је са нама своје утиске.

Само путовање је имало два циља. Први циљ је био да се млади људи из Републике Српске упознају са Русијом, са њеном културном и историјском баштином, али и са другим земљама Источне Европе, о којима, нажалост мало тога знамо. А други циљ путовања јесте био да се састанемо и да се упознајемо са људима који промовишу српско руско пријатељство у Русији. А таквих људи је заиста у Москви пуно. Разговарали смо, например, са професором Иљјом Числовим, који већ двадесет и више година ради на промоцији српско руског пријатељства у Москви. Такође разговарали смо и са студентима московских универзитета. И са њима смо се договорили о сарадњи. Један од пројеката, на којима ћемо радити заједно са тим нашим новим пријатељима, јесте и организован долазак студената из Москве у Републику Српску и Бања Луку. То је нешто овако конкретно, шта ћемо радити са нашим руским пријатељима у будућности.

Милан Милковић каже да су за време престоја у Русији студенти из Бања Луке успели да виде само Москву и Санкт Петербург. Иако је утисака остало много.

Неке наше импресије о Русији су наравно позитивне. По мом мишљењу, први утисак, који човек добије у Русији је осећај величине и монументалности. У Москви је све највеће. Највећи је топ на свету, највеће је звоно на свету. Посебно смо импресионирани начином на који Руси и руска држава односи према својој историји и култури. Например, знао сам да се целе године у Русији обележава 200 година од рата са Наполеоном. И том приликом смо посетили музеј Бородинске битке у Москви. Заиста смо импресионирани били како поставком музеја, тако и свим активностима, које Русија ради током ове година како би обележила овај важан датум за вашу историју. И ваљали бисмо да се и наша држава, и народ односи према својој историји као што то чини Русија и руски народ.

Такође позитивне утиске имамо и од самих Руса. Ово ће сад вероватно звучати патетично, али говорим вам истину, кадгод би срело обићног пролазника у Москви и у Санкт Петербургу и кад би се им рекли да асмо Срби, код свих би се појавио осмех на лицу и задовољство. И једноставно је осећај да су Срби и Руси браћа, шта је истина.Чак смо импресионирани били чињеницом да доста Руса доста добро познају ситуацију у Србији и у Босни и Херцеговини. То је нас свако доста пријатно изненадило. Током тих десет дана мало тога може да се види. Русија је заиста огромна земља.

Заиста Русија има велике градове, које вреди посетити. Али наставићемо да следећих година организујемо путовање не само у Москву и Санк Петерсбург, него и у неке друге градове. Нажалост ове године нисмо имали прилику да обиђемо друге градове. Жеља нам је и надамо се да ћемо у будућности моћи да организујемо и таква путовања. И ми ћемо настајати да свако следеће путовање буде што квалитетније и што садржајније, и да наши путници, односно млади људи из Републике Српске, упознају што више о Русији.

 А ми са своје стране желимо студентима из Бања Луке нова путовања у Русију и нове утиске.

 

(Глас Русије)