Прочитај ми чланак

Лазански потврдио писања „Србин.инфо“: Вучић купује руске авионе!

0

Војни аналитичар Мирослав Лазански потврдио је писања портала „Србин.инфо“ о намери српског Министарства одбране да купи руске војне авионе!

Наша редакција је пре десет дана (11. августа) ексклузивно објавила текст о намери домаћег ваздухопловства да обнови домаћу ескадрилу са модификованим авионима МИГ 29 најновије генерације, а управо то ће ових дана у Москви бити једна од тема разговора између Александра Вучића и заменика председника руске владе задуженог за одбрамбену индустрију Димитрија Рогозина.

Како је најављено из владине Канцеларије за сарадњу са медијима, Вучић ће у Русији боравити до 23. августа, а са Рогозином ће разговарати о унапређењу сарадње две земље у области одбране, као и другим областима од заједничког интереса. Током посете Вучић ће обићи објекте наменске индустрије и упознати се са развојем Руске Федерације у тој области.

Коментатор листа Политика Мирослав Лазански каже да би предмет војнотехничке сарадње Београда и Москве пре свега могао да буде куповина једне ексадриле најновијих руских ловаца миг-29, помоћу којих би, како каже, Србија имала потпуну контролу ваздушног простора.

Према његовим речима могућа је и набавка нових хеликоптера типа ми-17, нових ракетних система да би се систем ПВО модернизовао и нових радара!

„Такође је могућа и заједничка кооперативна делатност и наступи на тржиштима трећих земаља где Србија баштини улогу некадашње војне индустрије бивше Југославије“, истиче Лазански.

Подсетимо, обнова војног ваздухопловства постала је неминовна, с обзиром на то је број летелица на историјском минимуму. Српски пилоти данас годишње одвозају онолико колико су некада њихове колеге за месец дана. Због тога држава Србија намерава да набави средства за куповину нових летелица, а новац ће се обезбедити путем најповољнијих кредита (највероватније из Русије). У супротном, више нећемо имати војно ваздухоплоство.

До пре само неколико месеци, било је извесно да ће Србија купити америчке моделе Ф16, на чему је инсистирао бивши министар одбране Драган Шутановац. Проблем са овим авионима је што су сувише застарели, њихова производња је давно обустављена, а обавезни ремонт је папрено скуп.

Додатни проблем је и чињеница да су наши пилоти обучавани на руским авионима. Како наша редакција сазнаје, сви српски војни пилоти су оштри противници куповине Ф16.

Да се остварио план бившег министра одбране, Србија би морала да купи нову логистику, а заправо застарелу НАТО технологију, како би се домаће ратно ваздухоплоство ускладило са НАТО стандардима.  Мађари, Пољаци и остале бивше државе источног блока су се зато додатно задуживале „модернизујући” своју војску са застарелим НАТО наоружањем.

У оптицају за куповину, поред америчких и руских, су и шведски, француски и кинески авиони. Француска летелица „Рафал“ важи за веома модеран, али скуп авион, док су Кинези и Швеђани своје моделе (технолошки слабије у односу на МИГ 35) нудили по повољнијој цени.

Ипак, српско Министарство одбране, по свему судећи ће изабрати руске летелице, које по својим карактеристика нимало не заостаје за најмодернијим светским борбеним авионима. Ову одлуку подржавају и у нашем Војном ваздухоплоству.

Оно што је још важније, руска понуда је далеко повољнија од америчке, што значи да би се куповином Ф16 Србија додатно задужила на Западу. Такође, овај потез Србије ће је удаљити од НАТО интеграција. Јер, тендер за куповину авиона, најчешће је и тест за будућу политичку оријентацију те земље.

А. Димитријевић