Прочитај ми чланак

Како је приватизована новобеоградска обала Саве

0

Нетакнута природа на савској обали – приватизована
Лева обала Саве, на простору од Блока 45 до Остружничког моста, некада је била ненастањена заједничка површина, а данас је прекривена ограђеним викендицама.

Пред раскошним бетонираним двориштем паркирана су три луксузна аутомобила и један џип. Иза капије пространу викендицу чувају два повећа пса, а на путићу који води до овог приватног, добро заштићеног раја постављена је рампа са натписом „приватни посед”. Одмах иза ових плацева, кроз које би сем власника смели да прођу само најхрабрији авантуристи, назире се река – лева обала Саве узводно од новобеоградског Блока 45 до Остружничког моста одавно је постала доступна само онима који су овде стигли да ограде парче земље. За остале посетиоце пролаз до реке не постоји.

Потез који је некада важио за заједничко царство нетакнуте природе у непосредној близини солитера претворен је у приватни градић. Овде су обједињене монтажне сојенице, скромније бетонске куће, сплавови и ресторани на води, али и различите архитектонске „егзибиције”, попут копије средњовековног замка или авангардне застакљене собе на високим стубовима. Власници грађевина кажу да их многи посетиоци овог дела престонице без основа оптужују да су нелегално запосели заједничке површине.

– Док нисмо дошли и уредили прилазе, овде је владала „џунгла” од које нико није могао да се приближи реци. До места на којима су сада викендице било је могуће доћи само чамцем. Сада нас оптужују да смо бесправно запосели земљиште, а када смо стигли овде, „Зеленилу” смо плаћали таксу за коришћење зелене површине – каже један од домаћина, не желећи да се представи.

Као и његови суседи, вешто избегава да каже на основу којих је дозвола подигао своју кућицу у близини канала „Галовица” и да ли је на легалан начин дошао до овог поседа. Како год да се то догодило, он и његове комшије воду црпе из оближњих рени-бунара, а дивље су се прикључили и на струју, мада ни за једно ни за друго немају никакву документацију.

Да убедљива већина викендица на овом простору није легална потврђују и у ЈВП „Београдводе”, које је надлежно за прописивање услова за постављање привремених објеката у приобаљу. Како наглашава Милош Миловановић, директор те установе, на већем делу обале, од Блока 45 до Остружничког моста, не би требало да буде било каквих сојеница. Он каже да постоје и локације на којима је постављање могуће.

– Тренутно процењујемо који објекти би смели да остану, а са којих површина је неопходно да буду трајно уклоњени. Власницима не наплаћујемо никакве таксе, како сутра не би могли да се позову на то да су платили, а да њихову имовину третирамо као незакониту. Када је реч о одбрани Београда од поплава ови објекти не представљају велику опасност. Они ипак не би смели да се налазе у форланду – између реке и бедема, пре свега, због безбедности оних који у њима бораве – објашњава Миловановић.

Пошто нелегалне викендице на левој обали Саве нису приоритет, надлежни ће на њих послати багере тек када преуреде приобаље у ужем делу престонице и уклоне незаконито постављене сплавове у централним градским зонама.

 

Полулегално 20 од најмање 250 објеката
Највећи део викендица узводно од Новог Београда постављен је пре него што је ова локација припојена ЈВП „Београдводе”, у време када је овде било надлежно ЈВП „Србијаводе”.

– До половине 2009, на подручју од блока 45 до Остружничког моста издали смо око 20 дозвола за постављање привремених објеката – каже Никола Марјановић, директор „Србијавода”.

Према овим дозволама, подносиоци захтева могли су да поставе монтажне објекте попут марина, али не постоји пропис по којем у ову категорију спадају сојенице на обали, још мање бетонска здања. Чак и са овом документацијом власници су били дужни да прођу кроз сложену процедуру и набаве још хрпу папира у лучкој капетанији.

Упркос томе, према незваничним проценама, на некада нетакнутом природном терену, од блока 45 до Остружничког моста, данас се налази најмање 250 викендица.

 

Зидане куће без темеља у закону
Док је по постојећим прописима на левој обали Саве узводно од Новог Београда могуће добити само потврде којима се легализује постављање привремених монтажних објеката, ни по једној законској одредби не постоји могућност да се овде подигну зидане, трајне куће. Упркос томе, овакве грађевине нису реткост, нарочито у делу форланда од канала Галовица до Остружничког моста.

 

(Политика)