Прочитај ми чланак

Кад имамо све што се може купити а немамо ништа

0

БЕОГРАД – Потоп.
Због поскупљења хране и комуналних услуга које се очекује до краја године један део становништва биће померен испод границе сиромаштва, оценио је Институт за тржишна истраживања (ИЗИТ).

Статистика „види“ десет одсто грађана испод границе сиромаштва, односно са мање од 8.500 динара месечно, а аналитичари тврде да их је 18-20 одсто, или 1,5 милиона.

– Јавиће се потреба за појачаним рада народних кухиња, због притиска већег броја људи којима ће помоћ бити потребна – наводи ИЗИТ.

Инфлација би до краја године могла да достигне 15 одсто, чиме ће се Србија сврстати међу рекордере. То значи да новчаници грађана доживљавају цунами – приходи им се умањују за 15 одсто, а цене су више и до 100 одсто.

Пројектована инфлација за ову годину била је 4,5 одсто, а већ у августу је достигла 7,9 одсто. Економиста Саша Ђоговић прогнозира да ће достићи десет или 11 одсто, а као кривце види велику државну потрошњу и картелско-монополске структуре, које сушу користе као оправдање.

Он наводи и да државна Агенција за заштиту конкуренције мора казнити поједине компаније, док се либерализацијом увоза може спречити неоправдано подизање цена.

– Сигуран сам да је било картелског договора међу уљарима, а држава је само гледала како нас празним рафовима враћају у деведесете. И произвођачи, и трговци, и држава изгубили су меру, говоре „дајте да кризу заједно прођемо“, а све се ломи на грађанима – прозива Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије.

НБС пустила инфлацију
Централну банку, чија је главна функција одржавање стабилности цена, као да није претерано забринуло дивљање инфлације. И НБС, како наводи у свом извештају, у наредном периоду очекује наставак раста међугодишње инфлације због поскупљења хране на домаћем и страном тржишту, раста регулисаних цена и повећања цена увозних производа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ИЗИТ, Курир)