Прочитај ми чланак

Емир Кустурица: Не трујте Србију са рудником никла!

0

Копање никла на Мокрој гори, у Врњачкој бањи и Тополи било би директан удар на здравље грађана Србије и Републике Српске, изјавио је славни режисер Емир Кустурица за „Новости“ реагујући на најаву Милана Бачевића, министра природних ресурса, рударства и просторног планирања, да једна страна компанија већ истражује лежишта овог тешког метала.

Ископавање руде, по речима министра, обављало би се на подручју Тополе, на граничном појасу између Врњачке Бање и Трстеника и на потезу између Мокре горе и РС.

– Пожар се још није ни угасио, а већ нам прете неки анонимни рудари – узбуђено је реаговао Кустурица, директор Парка природе „Мокра гора“. – Не верујем да министар жели да једну велику победу претвори у пораз изазивањем еколошког самоубиства Србије. Да ли се сећа каква је битка већ вођена за Мокру гору са „Динара никлом“? На крају те битке свима је било јасно да би у радијусу од 100 километара одмах оболело 40 одсто људи када би се откопала прва лопата никла и када би кренуло одвајање руде од отпада. Када би се иста лопата закопала у Тополи, она више не би постојала, а Чачак би одмах оболео.

Саговорник „Новости“ подсећа да је влада Војислава Коштунице Мокру Гору, која се наслања на Национални парк „Тара“, означила као заштићену зону.

Кустурица наглашава да је експлоатација никла луксуз који себи дозвољавају само велике државе попут Русије, Канаде или Турске, које жртвују читаве области због трајног загађења које настаје током прераде руде никла.

– Било би страшно да Шумадија буде отрована управо кад је Србија после дуго времена изабрала председника Шумадинца. Мокра гора победити мора! – шеретски закључује Кустурица.

 

(Вечерње новости)