• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Грачаница: Албански окупатори искључују воду и затварају српску амбуланту!
Прочитај ми чланак

Грачаница: Албански окупатори искључују воду и затварају српску амбуланту!

0

Радници регионалне компаније за водоснабдевање "Приштина", у пратњи албанске полиције, јуче су искључили воду амбуланти у Чаглавици, због како је саопштено, неизмирених рачуна. У саопштењу Дома здравља Грачаница, достављено Радио Грачаници, наведено је да амбуланта није добила никакво упозорење, опомену или обавештење да ће вода бити искључена.


„Истичемо чињеницу да пре чина искључења није било никаквог упозорења, опомене нити обавештења да ће вода бити искључена. Наш колектив редовно плаћа све комуналне услуге, али овде се очигледно ради о смишљеној и испланираној акцији, о чему говори присуство десетак радника Регионалне компаније за водоснабдевање и полицијско обезбеђење“, наведено је у саопштењу Дома здравља Грачаница.


Колегијум Дома здравља у Грачаници донео је одлуку да се амбуланта и Служба за физикалну медицину и рехабилитацију привремено затворе. „Обзиром да ове две амбуланте имају велики број пацијената, раде и викендом, неке терапијске методе су од данас морале бити прекинуте, а пацијенти неће имати где да наставе са лечењем, јер је ово једина Служба физикалне медицине јужно од Ибра. Немогуће је одржати хигијенско-санитарну безбедност особља и пацијената када нема воде и када санитарни чворови и тоалети не раде, донета је одлука да од данас амбуланта опште медицине у Чаглавици и Служба за физикалну медицину и рехабилитацију престану са радом и да се амбуланте привремено затворе, док се поново не уведе нормално водоснабдевање“, наводи се у саопштењу.


Дом здравља Грачаница упозорава да ће у случају евентуалне појаве заразних болести или немогућности адекветног пружања прве помоћи оболелим пацијентима, директну одговорност сносити институције у Приштини. Колегијум Дома здравља Грачаница позива Светску здравствену организацију, хуманитарне организације и све међународне институције да својим ауторитетом утичу да се прекине ова нецивилизована пракса институција из Приштине, која је без преседана у Европи и свету. Амбуланта и служба Служба за физикалну медицину и рехабилитацију у Чаглавицу су смештене у просторијама Дома културе у Чаглавици.

Где је сада држава Србија? Зашто сада чути? Зар има већег злочина него болници искључити воду, па да она због тога буде затворена? Зар је то држава коју Србије мора признати да би ушла у ЕУ?  Шта још треба српски народ на Космету да истрпи, па да му се призна право на опстанак?