Прочитај ми чланак

Возач “шкоде“: Нисам ишао на Тому

0

Нисам желео да угрозим председника Србије Томислава Николића. Нисам ни знао да је он у аутомобилу. Журио сам на славу, а била је велика гужва. Станујем у близини. Неколико пута сам покушао да претекнем колону, али ми нису дозволили.

Овим, речима, Александар Стојановић, возач сребрне „шкоде фелиција“ који је у среду око 16 сати имао три „блиска“ контакта са колоном председника Србије Томислава Николића у Новом Београду, објаснио је полицији своје учешће у инциденту.

Стојановић, радник „Србијашума“ и Новобеограђанин, сам се у четвртак по подне јавио Дирекцији полиције и дошао у пратњи два адвоката. Утврђено је да возило није имало задњу таблицу, а предња му је била у унутрашњости „фелиције“, испод шофершајбне, и није била уочљива.

Претходно су припадници Управе криминалистичке полиције МУП детаљно прегледали видео-записе са надзорних камера у Улици Јурија Гагарина где је дошло до инцидента, а узете су изјаве и од припадника Управе за обезбеђење личности и објеката који брину о заштити Николића.

КАМЕРЕ СНИМАЛЕ?

У читавом Београду има више од 60 камера за надзор саобраћаја, а улицу Јурија Гагарина снимају најмање две. Једна се налази на почетку улице на углу са улицом Антифашистичке борбе, док је друга знатно ближе месту где се догодио инцидент – на раскрсници Јурија Гагарина и Омладинских бригада. Друга камера је вероватно снимила „шкоду“ која се кретала овом улицом у правцу Блока 45.
Трагајући за возачем „шкоде“, полиција је успела да идентификује више од 800 власника „шкоде фелиција“ само на територији Новог Београда. Возач Стојановић је после давања изјаве пуштен кући.

Како сазнајемо, припадници председниковог обезбеђења испричали су да је до првог контакта са „фелицијом“, која није имала регистарске ознаке, дошло нешто пре Тржног центра „Делта сити“. „Шкода“ се све време кретала средњом траком улице Јурија Гагарина у правцу према Блоку 45. Председничка колона, у складу са безбедносним процедурама, стално је мењала траке из крајње леве, преко средње до крајње десне.

После контакта код „Делта ситија“, колона је наставила да мења траке, а возач „шкоде“ није им се склањао са пута. Због тога су у наредних неколико километара „фелиција“ и председничка колона још два пута имали „блиски контакт“. Последњи пут путање су им се укрстиле код сервиса „Шкоде“ који се налази у Улици Јурија Гагарина, недалеко од Тржног центра „Пирамида“, где је председничка колона скренула лево.

Код последњег „сусрета“, припадници обезбеђења обратили су пажњу на самог возача да би проверили да ли је наоружан. Пошто ништа сумњиво нису приметили, покушали су да га зауставе, али он је дао гас и наставио према Блоку 45.

– Возач има око тридесет година и брадицу. Овалног је лица и смеђокос – гласио је опис који су припадници Николићевог обезбеђења дали колегама из Криминалистичке полиције.

Ово је други пут за мање од месец дана да је колона председника Србије имала проблема током вожње. Ни први догађај још није добио епилог.

Сектор унутрашње контроле МУП до данас није завршио истрагу о инциденту од 2. новембра, када је службено возило начелника Управе саобраћајне полиције неколико пута покушало да исече колону председника Србије Томислава Николића на ауто-путу Београд – Ниш. „Новостима“ је у четвртак у МУП речено да та истрага још траје.

Звучи готово невероватно да се још истражује тај догађај иако се зна да је реч о џипу генерала Драгише Симића. Он је демантовао да је он био за воланом, а незванична сазнања говоре да је возилом управљао његов возач Саша Пејић.

Упркос анализама снимака сигурносних камера са наплатне рампе у Бубањ потоку и при искључењу за Смедерево, као и резултатима истраживања базних станица мобилне телефоније, јавност још није добила одговор ко је виновник тог инцидента.

Изјаве су инспекторима Сектора унутрашње контроле дали генерал Симић, његов возач Пејић, као и припадници Управе за обезбеђење личности и објеката МУП, који брину о заштити председника Николића. Иако су готово све истражне радње завршене, резултати се још не саопштавају.

 

ДАЧИЋ: ПРЕДСЕДНИК НИЈЕ БИО УГРОЖЕН

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у четвртак да безбедност председника Србије Томислава Николића није угрожена, а да ће полиција најоштрије реаговати поводом инцидента у ком је аутомобил којим је управљала непозната особа покушао да претекне колону возила у којој се налазио председник.
Према Дачићевим речима, то возило је неколико пута покушавало да претекне, односно, да се убаци у колону, али му то није дозвољено, што значи да безбедност председника није била угрожена.

„Видећемо да ли је уопште могуће доћи до мотива. Да ли је то реч о бахатости наших возача који веома често не поштују наша упозорења како се треба понашати према заштићеним личностима“, рекао је Дачић и нагласио да се безбедност председника држи на веома високом нивоу.

 

(Вечерње Новости)