• Почетна
  • ДРУШТВО
  • Вести са севера Србије 09.09.2012. Прослава рођендана мамутице Кике
Прочитај ми чланак

Вести са севера Србије 09.09.2012. Прослава рођендана мамутице Кике

0

Кикинђани ових прослављају рођендан мамутице Кике, манифестацијом под називом “Мамутфест”. Ово је шести пут да се одржава ова манифестација, намењена деци, којом се обележава годишњица открића једног од најзначајнијих мамута на свету. Оригиналан скелет мамутице, који је пронађен 1996. године у глинокопу фабрике „Тоза Марковић” налази се у Музеју на спрату и може се погледати свакодневно, док је верна реплика изложена у дворишту Музеја.

 Овогодишњу манифестацију је отворио и председник Општине Кикинда Саво Добранић:

 – Кикинда је постала препознатљива по Кики, која полако постаје наш заштитни знак.

У оквиру манифестације први пут премијерно у Кикинди, отворене су и две изложбе из београдског Природњачког музеја: „Свет риба” и „Додирнимо природу”. Директор Природњачког музеја у Београду Славко Спасић истакао је да ће поставке остати у Кикинди наредних месец дана.

 – Изложене су слатководне врсте које су пореклом из Дунава и других река Србије, као и морске врсте које су пореклом из јужног Јадрана. Експонати су дермопластични, а то значи да су потпуно верне оригиналним рибама. Све рибе су уловљене и препариране у последњих двадесетак година – рекла је на отварању кустос ихтиолог, ауторка изложбе „Свет риба” Дубравка Мићковић,

– Ова изложба намењена је целокупном грађанству. Сви експонати се могу додиривати, као што је на пример јаје ноја или глава крокодила. Текстови о експонатима написани су на српском, енглеском и на Брајевом писму – нагласила је ауторка изложбе „Додирнимо природу” мр Гордана Јовановић.

 Оригиналан скелет мамутице, који је пронађен 1996. године у глинокопу фабрике „Тоза Марковић” налази се у Музеју на спрату и може се погледати свакодневно, док је верна реплика изложена у дворишту Музеја.

 Најмлађи посетиоци имаће прилику да уживају у популарној радионици “Детектив у музеју”, као и у радионицама “Дечја сонда”, “Обуците Кикиу”, “Глинена Кика”, “Праисторијска маска” и “Праистроријски ловац”. Деца ће ловити мамута помоћу лука и стреле.

Данас је планирана маскирана поворка, концерт дечјег хора “Чуперак” и наступ Хуманитарног театра “Гусани у магли”. Биће ту и популаран кловн Смехуљко, а приказиваће се и 3Д филм о мамутици Кики. Организатор “Мамутфеста” је Народни музеј, а покровитељи су Општина Кикинда, НИС, док је међу спонзорима фабрика “Банини”.

 А. Ђуран

 

Бачка Топола: Шанса за оне који имају и умеју
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор заложио се јуче у Бачакој Тополи за опстанак и развој локалних сајамских манифестација у Војводини и нагласио да су они животно важни за развој локалних средина и произвођача.

 Отварајајући девети Сајам пољопривреде, индустрије и вашар заната Топ-експо у Бачкој Тополи, председник Пастор је нагласио да поред Новосадског сајма, те више од 20 сајамских манифестација које се на њему организују, у Војводини се у току године у низу организује и још шест значајних локалних сајмова.

– Сајмови се одржавају на различитим локалитетима, организају их различити људи, привлаче друге и другачије излагаче и посетиоце – истакао је Пастор и додао да ће, управо из тих разлога, покрајинска администрација наставити да, као и до сада, финансијски подржава организацију оваквих сајмова. Он је нагласио и да су ови сајмови шанса да се излагачи одређеног дана спреме и покажу оно што најбоље умеју и имају, те да је представљање на сајму јединствена шанса и инвестициони подухват за свакога ко размишља о будућности својих производа и предузећа. Сајам Топ-експо одржава се од 7. до 9. септембра.

В. Х.

 

Рума: Прекогранична сарадња синдиката
Општински Савез самосталних синдиката Србије и Рума били су домаћини овогодишње тродневне међународне конференције, на тему промена Закона о пензијском и инвалидском осигурању, учешће синдиката у тим активностима и размена искуства синдиката.

 На овој конференцији учествовали су представници по два синдиката из Мађарске и Румуније и Савез самосталних синдиката Србије. Конференцију је отворио Милорад Мијатовић председник Савеза самосталних синдиката Војводине, а о променама Закона о пензијском и инвалидском осигурању је говорио Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине. Након тога гости из Румуније су поделили своја искуства на исту тему.

-Овде је реч о међуграничној сарадњи о питањима који су у интересу синдиката, саветовање у оквиру еврорегије Дунав- Криш- Мориш- Тиса. Све ове земље се налазе у великој кризи и ми морамо наћи одговоре везано за пензијски систем и инвалидско осигурање, јер се по закону иде на повећање старосне границе и година стажа. Морамо реаговати на време, јер сви захтеви ММФ-а и Светске банке иду у том смеру. Услови у свим земљама су слични, зато су битне ове конференције и размена искуства, да можемо на време избећи могући проблем – истакао је председник Савеза самосталних синдиката Војводине Милорад Мијатовић.

 Другог дана конференције своја искуства су поделили експерти и гости из Мађарске, а затим је о променама овог закона говорио председник Савеза самосталних синдиката Србије и председник Управног одбора Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање Љубисав Орбовић. На крају конференције, сви учесници су имали евалуацију семинара, што је једна од активности у оквиру пројекта „Радни односи и социјални дијалог у југоисточној Европи“. Носилац овог пројекта је фондација „Friedrich Ebert“, а обухвата све земље бивше СФРЈ и Грчку, Турску, Албанију, Румунију, Бугарску и Кипар.

 М. Марушић

 

Нови Сад: Још 15 подземних контејнера
Радници „Чистоће” последњих дана поставили су још 15 нових подземних контејнера, од којих се шест налазе у Улици Васе Стајића, два у близини “Радосног детињства”, два на Тргу Царице Милице, три преко пута Суда и два код биоскопа “Арена”.

 До сада је укупно постављено 107 оваквих контејнера на 53 локације у граду.

 Како кажу у “Чистоћи” овакав начин одлагања отпада вишеструко доприноси лепшем и уређенијем изгледу града, јер спречава ширење непријатних мириса, расипање и претурање смећа. Апелују на грађане и власнике локала, који послују у ужем и ширем центру града да свој отпад одлажу у подзмне контејнере и да га не остављају поред.

 Г. Ч.

 

Нови Сад: Човек оркестар, бендови, жонглери…
Инструменталиста Бандолина био је данас један од најатрактивнијих учесника другог дана Фестивала уличних свирача у Змај Јовиној улици.Човек оркестар како су организатори Фестивала најавили овог уметника живи у Француској, свира на 15 инструмената и на репертоару има двадесетак песама чији је аутор.

 Данас је свирао на мандолини, усној хрмоници, а бубањ му је био на леђима. Био је присутан на сви пунктовима и свуда привлачио пажњу, поготово најмлађих. После наступа у нашем граду, Бандолина је казао, да путује за Словенију, на сличан фестивал. Синоћ је наступило двадесетак музичара, жонглера, плесача… Запажен наступ имала је Катарина Думанчић и бенд „Лост професорс”, те новосадски бендови „Јосипа а лисац”, „Брикхедс”, ”Атеист реп”…

 А данас програм нуди праве посластице онима који воле адреналински скок. Аутомобил који јурца остављајући траг спаљене гуме, а успут служећи својој посади као полигон за низ невероватних гегова и акробација део је каскадерског шоуа немачке трупе „Бангдитос”, који ће извести своју тачку данас у 19 часова у дворишту Соколског дома. Звезда вечери дефинитивно је ходач по жици Рамон Келвинк Џуниор који ће корачати изнад Трга слободе у 21.15 часова. На бини у Католичкој порти, између осталих, вечерас наступају бендови „Стреј дог” у 20.15 часова и „Заа” у 23 часа. Дванаести “Фестивал уличних свирача” завршава се сутра.

 

Извор: www.danas.rs