Прочитај ми чланак

Београдске комуналне вести 13.07.2012.

0

Град плаћа путарину уместо становника Гроцке, Младеновца и Сопота

Скупштина града усвојила је данас Одлуку о плаћању посебне накнаде за употребу дела аутопута E75, којом се грађани Гроцке, Младеновца и Сопота ослобађају плаћања путарине. У име грађана са пребивалиштем на подручју ових општина, град Београд ће накнаду за коришћење делова аутопута E75 који те општине спајају са главним градом плаћати из буџета.

Према речима члана Градског већа Зорана Костића, грађанима Гроцке, Младеновца и Сопота биће издавана градска карта за употребу делова аутопута од места пребивалишта до наплатне ћелије „Београд” и обратно.

– Становници ове три општине у неравноправном су положају у односу на остале Београђане, који аутопут чак користе у дужим деоницама, тамо где пролази кроз град, а не плаћају никакву накнаду. Грађани Гроцке, Младеновца и Сопота делове аутопута првенствено користе ради доласка и одласка на посао, тако да на овај начин град штити њихов стандард, али и ствара једнаке услове за живот и рад свих грађана који живе на територији Београда. Путарина ће бити плаћана према евиденцији коју ће ЈП „Путеви Србије”, на основу издатих градских карти, фактурисати сваког месеца – истакао је Костић.

Карта ће се издавати физичком лицу, власнику возила прве категорије регистрованог на територији Београда, то јест члану породице тог лица које има пребивалиште на адреси власника возила.

Изградња нове петље „Панчевачки мост” од суботе

Изградња нове петље „Панчевачки мост” почеће у суботу, 14. јула, па ће због тога до краја јесени за саобраћај бити затворена прилазна конструкција мосту из Улице Драгослава Срејовића. Прва фаза радова трајаће од 14. до 20. јула, када ће возачима бити омогућен улазак на Панчевачки мост из Булевара деспота Стефана из оба смера (смер из центра града и смер из Вишњичке улице).

Због радова ће доћи до измене траса линија јавног градског превоза које користе окретницу „Богословија”. Тако ће се возила аутобуских линија 101, 104, 105, 106, 108 и викендом 107 у смеру од аутобуске окретнице „Богословија” ка периферним терминусима у насељима на левој обали Дунава кретати делимично измењеном трасом: аутобуска окретница „Богословија” – Драгослава Срејовића – Булевар деспота Стефана – Панчевачки мост и даље редовним трасама.

Из Секретаријата за саобраћај препоручују возачима који долазе из Митрополита Петра да на раскрсници те улице са Улицом Драгослава Срејовића скрену лево ка Булевару деспота Стефана, а затим десно у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту. Возила која долазе из смера Миријева и Карабурме Улицом Драгослава Срејовића треба да на кружном току Богословија скрену десно у Улицу Мије Ковачевића ка Вишњичкој улици, а затим лево у Булевар деспота Стефана ка Панчевачком мосту.

Препоручује се да, због растерећења кружног тока „Богословија”, возила која се свакодневно крећу на релацији насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – центар града и насеља Карабурма/Мирјево – кружни ток „Богословија” – Панчевачки мост користе алтернативне правце на следећи начин:

– возила која долазе из смера Миријева и Карабурме за одлазак у централно подручје града треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост трасу Миријевски булевар – Вишњичка улица – Булевар деспота Стефана;

– возила која долазе из центра града за кретање према насељима Миријево и Карабурма треба да користе трасу преко Булевара краља Александра, а за улазак на Панчевачки мост Булевар деспота Стефана.

Секретаријат за саобраћај је, због наведених радова и прерасподеле саобраћајних токова у зони „Панчевачког моста”, издао налог да се изврши промена сигналних планова за рад семафора на следећим раскрсницама: Мије Ковачевића – Вишњичка, Вишњичка – Вука Врчевића, Булевар деспота Стефана – Јована Авакумовића, Булевар деспота Стефана – Поречка и Ванизелисова – Кнежопољска. Зона радова такође ће бити видно означена привременом саобраћајном сигнализацијом и опремом за радове на путу. Из овог секретаријата апелују на возаче да поштују постављену саобраћајну сигнализацију и прилагоде кретање возила условима у зони радова.

Житељи Кумодрашке до 15 сати без воде

Због планираних радова на водоводној мрежи на општини Вождовац у петак, 13. јула, од 9 до 15 сати без воде ће остати потрошачи у Кумодрашкој улици, између Кружног пута и Улице Душана Јовановића. За најнужније потребе за питком водом обезбеђена је аутоцистерна, саопштавају из „Београдског водовода и канализације”.

Из овог јавног комуналног предузећа моле потрошаче да припреме неопходну залиху воде за пиће и основне потребе. Све додатне информације могу се добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, а обавештења о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се потражити и на веб-адреси www.bvk.rs.

Радови у Улици антифашистичке борбе

Због постављања вијадукта (УМП И БГМ) преко Улице антифашистичке борбе, до 31. јула ће у овој улици бити сужен део у дужини од 100 метара, између раскрсница са Јурија Гагарина и Милутина Миланковића, саопштавају из Секретаријата за саобраћај.

Током наведених радова линије јавног градског превоза 60, 89, 94, 95 и 7A ће саобраћати преосталом ширином августа односно користити две саобраћајне траке по смеру у Улици антифашистичке борбе.

Трамвајске линије 7, 9 и 13 ће и даље, уместо до Блока 45, саобраћати до Депоа „Сава”, то јест неће саобраћати Улицом антифашистичке борбе.

На „Велетржници” од данас и контејнер за електрични и електронски отпад

На „Велетржници Београд” данас је, поред „Зеленог острва” (ограђени простор за одлагање и селекцију амбалажног отпада), постављен и контејнер за безбедно и еколошки прихватљиво одлагање електричног и електронског (ЕЕ) отпада. Тиме је настављена борба за очување животне средине и олакшано посетиоцима и корисницима услуга „Велетржнице” да се реше свог ЕЕ отпада.

Ова врста отпада је класификована као опасан отпад, јер садржи бројна једињења која су највећи загађивачи, као што су жива, олово, кадмијум и друго. ЕЕ отпад има веома висок утицај на животну средину јер, између осталог, није познато време разлагања у природи, али се зна да се поједине компоненте никад не разграде. С друге стране, овај отпад је за рециклере веома значајан извор секундарних сировина – пластике, стакла и метала.

Најчешћи уређаји који чине електрични и електронски отпад су: рачунари (компјутери) и пратећа опрема (тастатуре, мишеви, штампачи, скенери и слично), лап-топ рачунари, телевизори, видеорекордери, двд плејери, камере, радио-апарати, фотокопир апарати, телефони и телефакси, фрижидери, замрзивачи, електрични шпорети, машине за прање и сушење веша и судова, термоакумулационе пећи и електрични радијатори, микроталасне пећи, усисивачи, фенови, тостери, миксери и акумулатори.

Почела уградња клима уређаја у београдским болницама

У Клиничко-болничком центру „Земун” већ данас је почела уградња клима уређаја, који ће на тропским врућинама умногоме олакшати боравак пацијената у овој здравственој установи. Клима уређаји ће у овој и осталим београдским болницама, где год они недостају, бити инсталирани у оквиру акције града Београда коју је данас најавио градоначелник Београда Драган Ђилас.

Прве климе у КБЦ „Земун“ данас су инсталиране на одељењу хирургије, где се налазе најтежи пацијенти који су на опоравку после операције, а потом и остале болничке собе које их досад нису имале.

Ненад Милошевић из Јакова опоравља се после операције ноге у соби број 13.

– Прозоре смо отварали и дању и ноћу, али је врелина заиста била велика. Све који лежимо у овој соби обрадовала је вест да ћемо добити клима уређај, а сада се још више радујемо када видимо како први постављају баш код нас. Уверен сам да ће ми наредних дана опоравак од ове озбиљне операције бити много лакши – рекао је Ненад.

Двадесет трогодишња Ана Роквић из новобеоградског Блока 62 оперисана је јуче и лежи у соби 8, кроз чије прозоре улази највише сунчаних зрака.

– Добро се опорављам, али ми се због врућине чинило да непрестано имам температуру. Много сам се знојила, нарочито од два поподне до увече. Баш се радујем што ће нас још вечерас хладити клима, тако да ћу стрпљивије чекати одлазак кући. Хвала свима онима који су одлучили да нам олакшају боравак у болници у ове вреле дане – рекла је Ана.

Подсетимо, градоначелник је данас казао да је град Београд одмах кренуо у акцију утврђивања колико клима уређаја недостаје у болницама, додајући да ће се климе обезбедити средствима донатора.

– Будући да нема времена за спровођење јавне набавке, хитно морамо тешко болесним људима обезбедити да, док бораве у болници, могу да се лече, а не да им у овим условима буде још теже – изјавио је данас градоначелник приликом обиласка новоизграђених станова у Улици Др Ивана Рибара.

Водовод наставља да помаже грађанима да лакше поднесу високе температуре

Цистерне с водом за пиће Јавног комуналног предузећа „Београдски водовод и канализација” биће постављене у центру Београда докле год трају тропске врућине, како би Београђани могли лакше да их поднесу. Цистерне су постављене на Тргу републике, Зеленом венцу и Славији.

Питка вода на три веома прометна места у престоници намењена је свим нашим суграђанима за освежавање и расхлађивање, нарочито малишанима и најстаријим особама, који најтеже подносе врућину.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” ће наставити са овом акцијом током целог лета, а цистерне ће бити постављене на јавним местима у данима са тропским температурама.

Апел за рационалну потрошњу воде

Снабдевање града водом је уредно и стабилно, што се обезбеђује адекватним и континуираним радом свих производних погона градског водовода, као и оптималним црпљењем изворишта, саопштено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”. Из тог предузећа апелују на потрошаче да оптимално и наменски користе воду за пиће, како се не би угрозило функционисање водоводног система и снабдевање водом приоритетних потрошача, као што су болнице, домови здравља и установе које раде са децом.

У приградским насељима и на крајевима водоводног система повећана је потрошња воде због обилног заливања пољопривредних и зелених површина, стварања резерви воде у вечерњим сатима и пуњења индивидуалних резервоара.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” је поставило цистерне с водом у центру града, како би грађани лакше поднели врућине на градским улицама.

Од изузетног значаја је, наводи се у саопштењу, да се сви суграђани активно укључе у акцију наменске потрошње воде из градског водовода, јер се заједничким залагањем и савесним односом према основном извору живота може много допринети.

Спас од врелих ноћи на градским базенима

Велики број суграђана спас од високих температура, које се данима не спуштају испод 35 степени Целзијусових, свакодневно налази на градским базенима, због чега су поједини увели и ноћно купање.

Спортски центар „Олимп”, после комплетне реконструкције, бележи рекордну посету, посебно ових топлих дана, истичу за Беоинфо из тог центра. Свакодневно се, како наводе, на отвореним базенима (олимпијски, два за непливаче и један за децу) окупља око 2.000 грађана.

Како се температура ваздуха и ноћу не спушта испод 30 степени, велики број Београђана посећује „Олимп” и у термину за ноћно купање. Сваке ноћи, од 21 до 24 сата, на најпознатије звездарско купалиште дође између 300 до 500 суграђана како би се освежили, али и забавили уз музику и пиће из базенског ресторана, истичу организатори. Цена карте за ноћно купање је 400 динара, док дневна карта кошта 250 динара.

Поред „Олимпа” ноћно купање је, уз све мере безбедности, омогућено Београђанима и на базенима спортског центра „Ташмајдан”.

– Ми смо први у граду увели тај вид рекреације и опуштања за наше кориснике, омогућивши им да пливају у олимпијском базену или се само брчкају у дечјем – истакао је директор Спортског центра „Ташмајдан” Марко Павловић.

Он је за Беоинфо подсетио да се с тим програмом кренуло пре неколико година, прво у дане викенда, касније и оним данима када је висока температура ваздуха, да би од ове године, због изузетно врућег лета, ноћно купање било организовано сваког дана, у термину од 20.30 до 23 сата.

– Од ове године бележимо велику заинтересованост грађана за тај термин. Раније је продавано око 50 карата, док ових јулских ноћи у просеку долази од 400 до 500 купача – истакао је Павловић.

Он је прецизирао да је цена карте 400 динара, у њу је укључена једна конзумација и могућност бесплатног коришћења лежаљки.

– Поред атрактивне музике и подводног осветљења, купачи могу да уживају и у летњим фитнес програмима, који се на базенима „Таша” одржавају у ноћним терминима – закључио је саговорник Беоинфа.

Радови на мосту у Младеновцу

Због радова на поправци бетонских стубова и лежишта моста у Младеновцу од 9. до 30. јула за саобраћај ће бити затворен део локалног пута број Л 1911 у Јагњилу, у Улици Стевана Филиповића.

Радове изводи ЈКП „Београд-пут”.

Апел купачима да се придржавају правила на Ади

Због изузетно високих температура и великог броја посетилаца на савском језеру, Јавно предузеће (ЈП) „Ада Циганлија” апеловало је данас на суграђане да се понашају одговорно и придржавају правила купалишта у циљу сопствене безбедности.

Како се подсећа, купање је дозвољено и безбедно само у обележеним зонама, и то у периоду од 10 до 19 сати.Купање под дејством алкохола и психоактивних супстанци најстроже је забрањено и веома опасно, док се хроничним болесницима саветује да се придржавају својих редовних терапија, а родитељима да пазе на своју децу.

Купалиште на савском језеру је под појачаним надзором припадника комуналне полиције као и припадника Полицијске управе за град Београд, који реагују у случају непридржавања правила купалишта, подсећа се у саопштењу.

Такође, на купаче мотри повећан број припадника спасилачке службе, који дежурају и по завршетку радног времена, односно до мрака, када дужност преузима ноћна патрола на скутерима.

На простору Аде Циганлије забрањена је продаја алкохолних пића млађима од 18 година као и онима који су у видно алкохолисаном стању. Педалине посетиоци могу да изнајме само уз документ са сликом и искључиво уз поштовање строгих одредби које су донете, а односи се, пре свега, на коришћење сигурносних појасева, док изнајмљивање истих није дозвољено лицима млађим од 14 година.

ЈП „Ада Циганлија” истиче да су заједничким радом свих надлежних градских служби максимално појачане мере безбедности на купалишту, али и подсећа да је одговорно понашање купача неопходно како би се избегли инциденти и купање на Ади било безбедно.

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm
Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

(krstarica)