Прочитај ми чланак

Афера „Агробанка“: Сви би у заштићене сведоке

0

Део ухапшених спреман да изнесе своју истину у замену за повлашћени статус. Истражни органи знају имена политичара које терети Антонић, али чекају доказе.

ПОРЕД Душана Антонића, некадашњег председника Извршног одбора Агробанке, сведоци-сарадници Тужилаштва за организовани криминал „волели“ би да буду и ухапшени Душко Секулић, син Радосава Лалета Секулића, власника „Хабитфарма“, али и Славољуб Корићанац, бивши заменик председника ИО ове финансијске институције.

Сви они имају сазнања како је Агробанка опљачкана и како су поједине фирме из „Хабитфарм система“ заборавиле да отплате 5,5 милијарди динара кредита (више од 52 милиона евра). То је само кап у мору јер је ова финансијска институција на пласираним зајмовима, који нису били адекватно обезбеђени, оштећена за око 300 милиона евра.

Основно је питање – где је отишао тај новац? Да проговори о томе, први је спремност изразио првооптужени у овој афери – Душан Антонић. Он је спреман да поименице наброји оне којима је дао паре, али и да објасни све оно што се дешавало од 2006. до краја 2011. године.

Извор „Новости“ близак истрази, међутим, тврди да осим жеље осумњичених морају да постоје и јаки докази о њиховим тврдњама. Душан Антонић, наводно, „уступио“ би свој повлашћени статус у замену за слободу или блажу казну за сина Милана, који је, такође, иза решетака. У писму послатом државним органима, он је навео имена неколицине политичара, међу којима има и бивших министара, којима је, наводно, давао паре.

Милан Антонић ухапшен је као сувласник бечке компаније „Есо limbo“ (други је Душко Секулић), чије се ћерке фирме у Србији – „Дрина timber“ и „Хедкомерц“ – појављују као добитнице повлашћених кредита код Агробанке. И сам Секулић, са своје стране, има шта да понуди Тужилаштву. Додуше, тешко је болестан па ће о његовом поновном испитивању тек да се одлучује после лекарске документације.

У свему овоме најинтересантнија је улога Славољуба Корићанца, десне руке Душана Антонића. Он је био сведок многих радњи, а у свему томе мало је учествовао. Као заменик председника Извршног одбора Агробанке има, међутим, сазнања о начину и путевима куда су се и како одливале паре.

Посебно у сумњивој 2011, када је Управни одбор банке још почетком године, када је Агробанка била у великим проблемима, пренео на Извршни добор овлашћења да одлучује о кредитима појединим фирмама или групама повезаних лица до 20 одсто капитала банке. Тако је и омогућено да се фирме из „Хабитфарм система“, али и друге компаније задуже код Агробанке у износу од више десетина милиона евра.

 

ТИМОВИ

ПРЕМИЈЕР и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је у петак да следеће недеље почиње полицијски рад на испитивању спорних приватизација. Како сазнају „Новости“, око неколико ових фирми преткривични поступци су у завршној фази, па би ускоро јавност могла да сазна да ли је у њиховим купопродајама било криминалних радњи.

– У Управи криминалистичке полиције МУП Србије одређен је тим од око 60 људи који ће се бавити анализом више од 20 спорних приватизација – рекао је Дачић и додао да ће следеће недеље почети њихов рад.

 

СЕКУЛИЋ НАБАВЉАО ЛЕКОВЕ

ДО сада није покренута никава истрага поводом афере „Агробанка“, речено је „Новостима“ у тужилаштву, поводом претпоставки да би и истражни органи у Подгорици могли да се позабаве пословањем Радосава Секулића у Црној Гори.

Секулић је пре више од деценије, преко својих фирми „Best фарма“ из Ивањице и „Habit медија“ из Лихтенштајна био набављач лекова за „државне“ апотеке на црногорском тржишту. Имао је и фирму у Подгорици – „Новит farm“ – која је по званичним подацима у стечају од марта 2011. (Ч. П.)

 

( Новости )