Прочитај ми чланак

Апел Томиславу Николићу: Помилујте Ласла Шаша!

0

СУБОТИЦА – Новинар Ласло Шаш (69), који већ 12 дана робија због увреде на рачун вође нацистичког мађарског покрета „64 жупаније“ Ласла Тороцкаија, управи Окружног затвора доставио је молбу којом од председника Србије Томислава Николића тражи помиловање, пишу су „Суботичке новине“.

 

У молби Шаш, између осталог, наводи да је „неправедно осуђен у предмету К278/10 од 4.2.2011. године“, као и објашњење зашто казну није платио, јер нема сигуран извор прихода већ живи од новинарских хонорара.

 

Он пише председнику државе и да је лошег здравственог стања и унапред му се захваљује у нади да ће услишити ову његову молбу.

 

Управа Окружног затвора одмах је ову молбу за помиловање проследила кабинету Томислава Николића.

 

Уколико се Шашова молба ускоро не реши, новинарска удружења и новинари спремни су да сакупе новац и колеги откупе слободу, наводи лист.

 

Потпредеседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић затражио је у суботу хитно ослобађање Шаша, док су Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) позвали Томислава Николића да донесе одлуку о помиловању.

 

Шездесетдеветогодишњем Ласлу Шашу, некадашњем сараднику листова „Мађар со“ и „Хет нап“, Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Основног суда из Суботице којом је по тужби Тороцкаја осуђен да плати 150.000 динара за увреде изречене у писму читалаца објављеном 24. априла 2007. у листу „Мађар со“.

 

„Због тешког материјалног стања Ласло Шаш не само да није могао да плати казну која му је пресуђена, већ је у другостепеном поступку био принуђен да се сам брани пошто није могао да плати адвоката. У случају да ова казна остане на снази, Шаш ће бити први новинар који издржава казну затвора због увреде откако је донет нови кривични законик“, наводи се у заједничком саопштењу наведених новинарских удружења.