Прочитај ми чланак

Први видео из ослобођеног Бахмута, вијори се руска застава

0

Јевгениј Пригожин, шеф приватне руске војне компаније Вагнер, развио је руску заставу у Бахмуту за кога тврди да се од данас комплетно налази под контролом руских снага.

На снимку који је објављен на Телеграму види се Пригожин, окружен са припадницима Вагнера на улици разрушеног града, како држи руску заставу на којој је исписан данашњи датум.

 

– 20. маја 2023, тачно у 12 сати, заузели смо последње упориште непријатеља, вишеспратницу „Авион“ – наводи Пригожин.

Вагнер ће према његовим речима од 25. маја почети да повлачи своје јединице на одмор и преобуку.

– Наше јединице ће створити неопходне линије одбране – наводи Пригожин и додаје да ће контрола над градом бити пренета на руско министарство одбране.

Јевгениј Пригожин је захвалио генералима Сергеју Суровикину и Михаилу Мизинцеву који су „омогућили извођење“ војне операције.

– Хвала и Владимиру Владимировичу Путину што нам је дао прилику и високу част да бранимо своју отаџбину – нагласио је Пригожин.

Један Вагнеров борац рекао је раније данас за РИА Новости да су јуришни одреди изашли на пут ка селу Ивановско, које је било под контролом Кијева, а где се водила финална битка за град.

Званични Кијев демантовао је тврдње шефа Вагнера да је цео Бахмут под руском контролом.

– То није тачно. Наше јединице се боре у Бахмуту – изјавио је за Ројтерс портпарол украјинске војске Серхиј Череватји.

Бахмут се иначе налази у близини ДНР северно од великог града Горловке. Важан је за снабдевање украјинских снага у целом Донбасу. Битка за Бахмут почела је званично 8. октобра 2022. године.

Борба је према наводима руских медија трајала 224 дана дана.