Прочитај ми чланак

Косово смо силом одузели,а бранимо Украјину–Руси користе наше аргументе против нас

0

Бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери каже да западни дипломатски напори у дијалогу Београда и Приштине у суштини раде у „квадратури круга“, јер Курти инсистира да Београд призна самопроглашено Косово у садашњим границама и да оно буде примљено у УН, а Београд неће то да уради.

Амерички дипломата се у разговору за Косово онлајн осврнуо на ситуацију у Украјини и сличност са Косовом и Метохијом.

„Могао бих да додам да је иронично да је Косово одузето силом и против Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уз подршку Запада. Али, ми бранимо Украјину, јер Русија то исто покушава да уради у Украјини. Запад је оправдао кампању бомбардовања Србије због малтретирања косовских Албанаца. Руси оправдавају своју акцију у Украјини због малтретирања тамошњих етничких Руса. Дакле, иронично, Руси користе наше сопствене акције против нас“, рекао је Монтгомери.

Монтгомери је навео и да нема никакве информације о чему се разговара приликом тренутних посета страних дипломата и у дијалогу Београда и Приштине, али да на основу личног вишегодишњег искуства по том питању може да каже да је већина онога што је до сада урађено покушај да се свако појединачно питање реши како би се избегао сукоб.

„Проблем који је створила ЕУ је поглавље 35 у преговорима са Србијом, које се бави Косовом, и требало је да буде последње поглавље које се отвара након што је све остало затворено. Да чланство у ЕУ буде загарантовано када се питање Косова реши. То би извршило прави притисак на Србију. Сада нема притиска, пошто је чланство Србије у ЕУ далеко из много разлога, од којих многи немају везе са Србијом, наиме, већина земаља ЕУ не жели даље ширење“, објаснио је Монтгомери.

Што се тиче премијера привремених приштинских институција, Монтгомери је истакао као важно да се препозна да Курти не брине уопште о економском благостању на Косову, јер је фиксиран на Србију, како из политичких, тако и из личних разлога.

Према његовим речима, Курти све заснива на добијању „виталне српске концесије“, а западне дипломате силно притискају Србију да то учини.

„Србија са друге стране нема прави разлог да се повинује. Има растућу економију и многа друга питања којима се треба бавити. А, ЕУ нема шта конкретно тренутно да понуди Србији за овај уступак“, рекао је амерички дипломата.