Прочитај ми чланак

162. ДАН: Ослобођена стратешка тачка поред Доњецка, руска војска ушла у Бахмут!

0

Специјална војна операција – дан 162. Руска авијација је протеклог дана уништила у Лавовској области складиште оружја испоручено из Пољске. Команданти јединица украјинских снага код Харкова одбили су да извршавају наређења команде и са војницима прешли на другу локацију. Први брод са украјинским житарицама прошао је кроз Босфор и кренуо ка Либији.

У току је битка за Артјомовск (Бахмут). Уништена је барикада украјинске војске на улазу у град из правца Северска.

20:21 

Руска војска је ушла у Артјомовск (Бахмут). У току су уличне борбе, написао је на Телеграму заменик министра информисања ДНР Данил Безсонов

Познати војни експерт Борис Режин саопштава да се борбе воде у улици Патриса Лумумбе.

18:46 
Губернатор Брјанске области Александар Богомаз саопштио је да је украјинска ракета „Точка У“ погодила објекат у село Климово. Две особе су повређене.
 
18.21
 
Руска војска ослободила је стратешку тачку, село Пески, у близини Доњецка, саопштиле су власти ДНР. Оно се сматра једним од најутврђенијих украјинских позиција у Донбасу.
 

16.51

Оружане снаге Украјине повлаче се с подручја Авдејевке и Артјомовска (Бахмута), саопштио је заменик начелника Главне оперативне управе украјинског Генералштаба Алексеј Громов.

Према његовим речима, у подручју Артјомовска (Бахмута), украјинска војска је морала да напусти село Семигорје и да пређе у одбрану на истоку Кодемија.

Поред тога, украјинска војска је напустила рудник Бутовка, а положаји су им тренутно на југу Авдејевке.

15:56  Борбе код Доњецка

Руска војска је заузела југозападни део села Пески, у току су борбе у центру Маринке.

14:31

Украјинске трупе испалиле су из вишецевних бацача ракета БМ-27 „Ураган“ ракете опремљене минама ПФМ-1 „Лепесток“ на стамбена насеља Кировског округа Доњецка, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

Мине су падале на становништво у двориштима стамбених зграда и на коловоз, наводи се у саопштењу штаба на Телеграму.

Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре је, са своје стране, саопштило да се ракетирање из „Урагана“ десило у 14.45 из насеља Карловка.

Украјинске снаге такође су у 14.45 испалиле три гранате калибра 152мм на Лењински округ Доњецка, а у 15 часова десет граната калибра 152мм на Кујбишевски и Кировски округ.

14:25

Министарство унутрашњих послова: У Запорошкој области приведен је украјински официр који је пратио полетање авијације са аеродрома, одузето му је оружје и војна опрема.

12:24

Међу жртвама украјинског напада на центар Доњецка је и мајка са дететом.

12:18

У Кировском округу Доњецка погођен је казнено-поправни завод, погинуо је радник установе, два затвореника су рањена, саопштио је за Спутњик градоначелник града Алексеј Кулемзин.

12:05

Руска војска: Три украјинске бригаде у ДНР напустиле положаје због великих губитака

Оружане снаге Русије ликвидирале су до 400 припадника украјинских оружаних формација у нападу на њихов положај у Константиновки у ДНР,а уништено је и 20 јединица војне технике, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Он је додао да су високопрецизним оружјем руске Ваздушно-космичке снаге убиле до 130 припадника бригаде Оружаних снага Украјине у околини Харкова.

Због активних офанзивних дејстава снага руске војске и Народне милиције ЛНР и ДНР, јединице три бригаде украјинских снага у области Соледара Артјомовска и Авдејевке напустиле су своје положаје због великих губитака.

У нападима су уништена и два складишта ракетно-артиљеријског наоружања у Запорошкој области и складиште горива за украјинску војну технику.

Руске снаге уништиле су и два командна места, укључујући и штаб 95. десантно-јуришне бригаде украјинских снага у ДНР и формације неонациста у Запорошкој области.

11:49

Херсонска област: Референдум ће бити одржан

Референдум у Херсонској области ће се одржати упркос претњама Украјине и Сједињених Америчких Држава и њиховим плановима да то спрече, изјавио је за Спутњик заменик начелника управе Херсонске области Кирил Стремоусов.

„Све је то имитација провокативних активности. Референдум ће се одржати и ниједан Кулеба и други њихови амерички партнери неће то моћи да спрече. Ово питање је већ решено… Нема силе која може да спречи референдум и заустави људе који ће изаћи и гласати за улазак у састав Руске Федерације“, истакао је Стремоусов.

Према његовим речима, представници кијевских власти својим изјавама о Херсонској области покушавају да полажу рачуне западним покровитељима за новац уложен у њих и измоле нове транше.

Он је додао да ће резултати референдума о статусу Херсонске области означити ново време за овај регион у саставу Руске Федерације,

„Опредељивање на референдуму, где ћемо одлучити да постанемо део велике земље, још једном ће учврстити наш статус у којем Русија никада неће отићи одавде“, закључио је он.

11:41

Према последњим подацима, у јутрошњем нападу на Доњецк погинуло је пет особа, а шест је рањено.

10:59

Подручје позоришта и хотела „Донбас палас“ у центру Доњецка погодила је граната. Према прелиминарним подацима, у гранатирању су погинуле две особе, а пет је рањено (укључујући два радника Хитне помоћи)

10:55

У претходна 24 часа у борбама јединица Народне милиције Луганске Народне Републике убијено је до 50 припадника украјинских оружаних формација, четири оклопна транспортера и шест специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

10:54

Током протеклог дана украјинске снаге испалиле су 542 гранате и ракете из вишецевних ракетних система „Ураган“ и „Град“, топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 мм, као и минобацача калибра 120 мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађана су подручја 13 насељених места ДНР. У гранатирању су погинула два цивила, а 14 је рањено. Оштећено је 47 стамбених зграда и седам објеката цивилне инфраструктуре.

Заједничким дејствима снага Доњецке Народне Републике и Русије уништен је један тенк, два камиона, једно складиште муниције и убијено више од 30 припадника украјинских снага. Уништена су и четири ватрена положаја у насељу Пески.

10:10

Прецизно и можно: снимак паљбе ракетних система „Искандер М“ руске војске у зони специјалне војне операције у Украјини.

Ракетни систем „Искандер М“ омогућава да се наносе високопрецизни ударе како аеробалистичким тако и крстарећим ракетама на све циљеве који се налазе на удаљености до 500 километара.

09:54

09:34

Украјинске снаге гранатирале су зграду Драмског позоришта у Доњецку где је требало да се одржи испраћај погинулој припадници снага ДНР Олги Качури.

Зграду су погодиле најмање две гранате. Опраштање од Качуре није почело због гранатирања, сви су евакуисани у склоништа.

09:19

Артиљеријска одред савезничких снага Русије и република Донбаса уништио је групу шпанских плаћеника код Харкова у селу Руска Лозова, за сада нема тачних података о њиховом држављанству, саопштио је за Спутњик извор из једне од артиљеријских јединица.

„У Руској Лозови је 30. јула убијено око пет и рањено десетак плаћеника, према нашим подацима Шпанаца. Шпански говор је детектован радио-прислушкивањем“, рекао је саговорник агенције.

Он је прецизирао да су напад на плаћенике извршиле артиљеријске јединице савезничких снага.
„У почетку су средства за дубоко извиђање открила концентрисање људства противника, али се касније испоставило да је реч о групи Шпанаца. Циљ је дошао до нас и погођен је“, рекао је војник.

08:07

Зеленски жели да разговара са Си Ђинпингом

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да жели да одржи директан разговор са кинеским председником Си Ђинпингом о сукобу у Украјини.

„Желео бих да разговарам директно. Имао сам један разговор са Си Ђинпингом који је одржан пре годину дана“, рекао је Зеленски за кинески лист „Саут Чајна морнинг пост“.

Према његовим речима, напок почетка руске операције у Украјини „није било никаквих разговора са Кином. Иако сматрам да би то било корисно“, додао је он.

07:59

Украјинска војска извела је ракетни напад на Херсон, радио је систем ПВО, саопштио је заменик шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов за Спутњик.

„ПВО је све оборила. Пуцали су много, али су све оборене. Можда су покушали да ракетирају мост, али је радио систем ПВО, није било никаквих погодака по мостовима и инфраструктури“, рекао је Стремоусов.

07:20 04.08.2022

Украјинске трупе крше међународне правне норме и војно право размештајући оружје у школе и болнице по градовима и доводећи цивиле у опасност, наводи се у извештају организације за људска права Амнести интернешенел.

„Документовали смо случајеве када су украјинске снаге подвргавале ризику цивилно становништво и нарушавале војно право приликом дејстава у насељеним подручјима… Налажење у одбрамбеном положају не ослобађа украјинску војску од поштовања међународног хуманитарног права“, наводи се у извештају генералног секретара организације Ањес Каламар.

Како се додаје, украјинске снаге „наносе штету цивилном становништву… користећи системе наоружања у насељеним подручјима, укључујући школе и болнице“.

У извештају се истиче да се тиме не крши само војно право, већ и међународно хуманитарно право.