Прочитај ми чланак

Вучић остао без политичке маме: Шолц изабран за новог канцелара Немачке

0

Лидер Социјалдемократа (СПД) Олаф Шолц изабран је данас у Бундестагу за новог канцелара Немачке. Он ће ускоро положити заклетву.

Укупно 395 чланова Бундестага гласало је за именовање Олафа Шолца за наследника Ангеле Меркел. Шолц ће предводити „семафор“ коалицију, чији су чланови поред СПД-а Зелени и Либерали (ФДП).

Коалициони споразум три партије јуче је потписан, а сви услови за формирање нове владе су створени.

Шолца и његов кабинет од 16 министара — седам из СПД-а, пет из Зелених и четири из ФДП-а — именоваће немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер у председничкој палати, док ће прва постмеркеловска влада заклетве положити у Бундестагу.

Нови канцелар и они који су изабрани да буду чланови његовог кабинета затим се враћају у палату на инаугурацију нових министара.

Током дана, министри Меркелове формално ће предати ресоре својим наследницима.

Фокус Шолцове владе

Нова влада је саопштила да ће у средиште свог програма ставити суочавање са пандемијом коронавируса и борбу против климатских промена.

Аналени Бербок из редова Зелених припало је министаство спољних послова, док ће Кристијан Линдер (ФДП) предводити министарство финансија.

Шолц је недавно представио и министре из своје странке. На изненађење многих, на највишим позицијама нашле су се жене, те ће тако Кристин Ламбрехт бити на челу министарства одбране, а Ненси Фрезер министарства унутрашњих послова.

Ангела Меркел након пуних 16 година које је провела диктирајући политички пут Европе, сада ће напокон отићи у пензију.