Прочитај ми чланак

Кисић као Вучић: Ђилас је крив за стање у домовима за децу

0

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас покушава да наводе о занемаривању деце у установама социјалне заштите искористи у политичке сврхе и да му добробит деце није на првом месту.

„Овакве ситуације покушавају да се искористе у политичке сврхе, што није први пут. Не види се да је добробит детета на првом месту. Када је у питању Странка слободе и правде ми знамо да је настала од једног приватног предузећа Драгана Ђиласа, који се обогатио за време претходне власти и за време чије владавине су и настале слике о којима се прича. Видим да је и Мариника Тепић коментарисала. Али код њих то изгледа функционише на принципу ‘колико пара толико музике’. Али, да се сви фокусирамо да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија“, рекла је Кисић Тепавчевић у емисији „Фокус“ на ТВ Б92.

Она је истакла да деца са сметњама у развоју имају право на квалитетан живот, на подстицајно одрастање, окружени родитељском љубављу и пажњом, а уколико то није могуће онда код људи који могу да им пруже љубав и негу.

„Најбољи показатељ су осмеси на лицима те деце. Били смо у Крушевцу пре неколико дана и посетили такве установе, где смо видели да та деца певају, смеју се. Осмех на њиховим лицима говори колико им се посвећује пажња“, рекла је Кисић Тепавчевић, а саопштено из Министарства.

Како је додала, ситуације у којима запослени у установама социјалне заштите не знају имена деце које чувају, а на шта су указале чланице невладине организације у цијем извештају су изнете тврдње о злостављању деце, не смеју да се дешавају.
Кисић Тепавчевић је нагласила и да редовно она или представници Министарства обилазе установе, како би се побољшали услови у којима корисници живе и услови рада запослених.

То је, како је рекла, и циљ заједничког тима који ће бити формиран са представницима невладине организације.
Кисић Тепавчевић је навела и да Инспекција социјалне заштите обавља редован и ванредан надзор у установама социјалне заштите и да током тих надзора нису показали постојање занемаривања, тортуре или злостављања деце са сметњама у развоју.

Министарка је рекла да су то показали и извештаји Заштитника грађана, који је током ове године био у шест посета установама социјалне заштите, као и извештај Комитета Савета Европе за спречавање тортуре, који је у марту такође обишао установе социјалне заштите.

Ђилас је раније у саопштењу навео да за стање у установама у којима су смештена деца са сметњама у развоју не могу бити одговорни они који нису на власти 10 година, већ министри из садашње власти.