Прочитај ми чланак

Данас стиже првих 30 евра: Креће исплата прве рате

0

Данас креће исплата првих 30 евра помоћи грађанима који су се пријавили за подршку у оквиру трећег пакета државне помоћи. Ово је прва уплата од укупно 60 евра колико ће добити сви који су се пријавили, електронски или телефоном, док ће других 30 евра бити исплаћено у новембру.

Данас, новац ће бити исплаћен за најмање 630.000 грађана. Остали, који су се пријавили и који имају важећу личну карту и активно боравиште у Србији, новац ће добити најкасније до 20. маја.

Тако, од 12. маја до 20. маја требало би да буду исплаћени сви пунолетни грађани који су се пријавили и који испуњавају поменуте услове.

Око 1,7 милиона пензионера добило је својих првих 30 евра прошле недеље, 6. маја, а корисници социјалне помоћи и грађани на издржавању затворске казне дан касније.

Пријава за укупно 60 евра траје све до 15. маја. Практично ко се пријави и последњи могући дан, првих 30 евра ће добити најкасније до 20. маја.

Такође, додатних 50 евра за пензионере стиже у септембру, а додатних 60 евра за незапослене који су на евиденцији Националне службе за запошљавање биће исплаћено у јуну.

Тако ће пензионери укупно добити 110 евра, незапослени на бироу – 120 евра, а остали пунолетни 60 евра.

Пријава за помоћ траје до 15. маја. Могућа је телефонска и електронска пријава преко сајта Управе за трезор. Када уђете на сајт, треба да кликнете на поље „Подношење пријаве“ и унесете своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, треба да, у падајућем менију, кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављују за ову помоћ. На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Ако се пријављују телефонски, на број 0800 101 100, грађани ће у контакт центру чути аутоматски снимљен глас, који ће их водити кроз цео процес пријаве. Подаци које треба да оставе исти су као и код електронске пријаве.