Прочитај ми чланак

Протест мештана због градње каменолома

0

Мештани неколико села на обронцима Гоча, у општини Александровац, протестују због градње каменолома на локалитету Рађевице.

Како кажу, због градње каменолома, већ је посечен део борове шуме, иако је добијена дозвола само за испитивање терена. Приватна фирма је закупила од Србијашума земљиште на 25 година, како би експлоатисала материјал за градњу Моравског коридора, јавља репортер Н1.

Protest meštana kod Aleksandrovca FOTO: N1/Printscreen

Мештани сматрају да ће рад каменолома угрозити природу, а самим тим и пољопривредни и развој сеоског туризма, по чему је овај крај познат.

Водећи се законом о шумама и просторним планом општине Алексадровац, мештани неколико села у близини потенцијалног каменолома, кажу да на шумском земљишту није дозвољена градња, као ни сеча шума 6. и 7. класе.

Поред тога, сматрају да ће објекти у овом делу Александровачке Жупе, бити угрожени због минирања и дејства сеизмичких потреса. Зато, како кажу, желе да спрече изградњу каменолома.

Поред мештана, потписе на петицију за заштиту природе, ставили су и челници општине Александровац, први човек Мирко Михајловић и председник скупштине општине Славољуб Мирковић.

У близини потенцијалног каменолома, налазе се средњовековни град Козник и археолошко налазиште Јабланица, које је држава заштитила као културна добра.