Прочитај ми чланак

Преминуо Ђорђе Балашевић

0

Наш познати кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је данас у 67. години, сазнаје "Блиц".

Подсетимо, Балашевић је пре три дана примљен на Инфективну клинику где се лечио од упале плућа.

Лекари су преузели све неопходне мере лечења, али до побољшања није долазило. Данас поподне му се стање додатно погоршало услед ранијих хроничних здравствених проблема.

Вишесатни напори лекара КЦВ, на жалост, нису уродили плодом и Балашевић је преминуо три месеца пре 68. рођендана.

Своју каријеру чувени Ђоле отпочео је пре скоро четири деценије у средњошколском бенду “Жетва” с којим је снимио први сингл “У раздељак те љубим”. Иако му песма није била посебно драга, управо она га је и прославила.

Полако сви почињу да препознају глас “новосадског дечака”, а он даље свој пут наставља у групи “Рани мраз”.

За разлику од његове љубави према музици, родитељи су увек сматрали да је требало да се бави географијом за коју се и школовао. Због тога, иако им је Балашевић увек остављао два места за концерт, истом никада нису присуствовали.

Из свог родног Новог Сада никада није отишао, а врло мали број људи зна да је његова старија сестра Јасна преминула.

Како је већ више пута напоменуо, мрзи формалности, а 1992. године одбија да иде на војни фронт због чега су његове песме биле забрањене у држави.

Десет година раније упознао је љубав свог живота, Оливеру Савић сада Балашевић, с којом је у браку више од три деценије. Њихов сусрет изједначава се с оним са филмског платна. Она као репрезентативка у гимнастици са нешто скромнијим начином живота, и он на почетку славе с раскошнијим животом.

Из њихове љубави, изродило се троје деце, Јована, Јелена и Алекса. А од 2013. године ова породица богатија је и за две унуке које је родила ћерка Јелена.

Ђорђе Балашевић рођен је 11. маја 1953. године, а иза себе има мноштво песама које су посвећене његовој музи, Ољи Балашевић, а своје речи преточио је и на папир, па тако може да се похвали и са пет књижевних дела.

Један од тужнијих периода у Балашевићевом животу био је након рођења ћерке Јоване. Наиме, Ђоле ју је први пут видео тек месец дана након рођења, јер је био у војсци и није смео да прелази границу, а Оливера се због епидемије менингитиса која је тада владала у Новом Саду породила у Будимпешти.

Његови родитељи никад нису присуствовали ниједном његовом концерту, за које им је увек чувао два празна места.

Крајем 2019. године имао је инфаркт, након чега су му уграђени стентови. Тада се огласио на свом Фацебоок налогу и поручио:

– Био сам у некој малој фркици. Био сам четири дана у болници. Нисам имао операцију на отвореном срцу. Мало сам дотеран, стварно имамо најбољи институт за кардиоваскуларне болести у Каменици… Добио сам четири стентића. Рекли су да ћу моћи да трчим. Не верујем… имам сто година! Али се надам да ћу моћи да наставим где смо стали и да још неко време нећу добити улицу у Новом Саду – нашалио се тада Ђоле.

Поред многих прелепих песама које је оставио иза себе, Ђоле ће остати умпаћен и по духовитом ставу и многим симпатичним досеткама.