Прочитај ми чланак

ЛЕКАРИ ПИСАЛИ ВУЧИЋУ „Котрљамо боце по ходницима, животно угрожени су вишак“

0

"Медицинске сестре и техничари принуђени су да по цео дан и ноћ "котрљају" боце по Клиници, тако да им мало времена остаје за терапију и негу, а још мање за лековиту лепу реч. И тако, већ отежани услови рада, под заштитним оделима и маскама, бивају непотребно још мукотрпнији за све", навели су лекари Инфективне клинике Клиничког центра Ниш у отвореном писму председнику Србије Александру Вучићу.

Писмо Вучићу у којем се указује на проблеме са којима се суочава особље Инфективне клинике услед недостатка опреме, адекватних услова и радне снаге, потписало је девет лекара специјалиста.

Њихово обраћање првом човеку државе преносимо у целости:

Поштовани председниче,

Обраћају Вам се лекари Клинике за инфективне болести Клиничког центра Ниш. Једни од, како сте нас назвали, хероја, којима аплаудирамо и који су се, заиста, током месеца марта и априла, осећали достојни свог позива и уваженим од стране друштва и државе.


Али како су људско памћење и захвалност варљива работа, данас смо у ситуацији да Вас, разочарани, како актуелном организацијом посла, тако и материјалним вредновањем нашег рада и труда, упознамо са неким од наших проблема.

Упркос чињеници да је „корона цунами“ спречен, епидемија вирусом короне нас и даље запљускује. Како се КЦ Ниш вратио на уобичајену форму рада, тако се појавила превелика оптерећеност Инфективне клинике, уз знатно ограничен маневарски простор.

Наиме, капацитет наше клинике износи 45 кревета са само четири тзв. „респиратор кревета“ у јединици интензивног лечења и три „респиратор кревета“ у импровизованој просторији. Клиника је стално попуњена са 100 одсто и поставља се питање шта са пацијентима који су „вишак“. На жалост, не постоји централни развод гасова у целој Клиници, па поједини „прекобројни“, а респираторно инсуфицијентни пацијенти, леже у обичним болесничким собама, а апарати су прикључени на боце са кисеоником, што је недопустиво за установу калибра клиничког центра. Уз то, у константном смо недостатку пратеће опреме (монитора, пулсних оксиметара, капнографа, тензиометра, аспиратора итд), а и то што морамо да искамчимо са муком је половно. Као да наша клиника није део Клиничког центра него сурогат.

Иначе, централни развод кисеоником тражен је у много наврата до сада (још од прве епидемије грипа А Х1Н1 – 2009. год), али се управа увек оглушавала о наше захтеве. Медицинске сестре и техничари принуђени су да по цео дан и ноћ „котрљају“ боце по Клиници, тако да им мало времена остаје за терапију и негу, а још мање за лековиту лепу реч. И тако, већ отежани услови рада, под заштитним оделима и маскама, бивају непотребно још мукотрпнији за све.

Са 11 лекара специјалиста, од почетка епидемије, обавили смо више од 4.500 амбулантних прегледа, хоспитализовали све тешке упале плућа, лечили респираторно угрожене сходно нашим капацитетима и ниједном се нисмо жалили, ни хвалили, увек ћутке и без поговора прихватајући сваки задатак. Сада имамо практично 10 лекара специјалиста (један од 1.7.2020. одлази у пензију) и са постојећим кадром нисмо могли и не можемо да организујемо рад, а да то не буде више од 40 сати дежурства месечно, без, или, уз приправност лекара. Али, за разлику од месеца априла, кад смо у потпуности исплаћени, КЦ Ниш сада нема новца да нам тај прековремени рад исплати, па уместо да волонтери буду запошљавани, од запослених специјалиста правимо волонтере.

Да ситуација буде трагикомичнија, већ годину дана не добијамо ни платне листиће, а све под различитим изговорима (од квара апарата, пеко недостатака папира, немогућноти слања истих на мејл адресе, итд), те ни не можемо да испратимо у потпуности своја примања.

И сада, после више од три месеца од избијања епидемије Цовид-19, ми и даље свакодневно водимо борбу са том тешком болешћу (мада се у једном тренутку чинило да јењава). Поготово последњих седам дана имамо поновни пораст укупног броја оболелих, па самим тим и респираторно угрожених.

Свесни смо да је релаксирање мера битно за економију државе, тако индиректно, за положај здравствених установа и запослених у њима, али треба обазриво наћи равнотежу, да нам се не би све још више и јаче обило о главу.

И на крају овог дописа молимо да учините све што је у Вашој моћи да нам се врати достојанство нашег позива у сваком смислу те речи, за наше и опште добро – каже се у писму нишких лекара.