Прочитај ми чланак

Хаос у скупштини-прекинута седница: Медојевић прича о Милу, посланици ДПС скочили

0

Челници тужилаштва и полиције Ивица Станковић и Веселин Вељовић, консултативно су саслушани у петак 6. марта на заједничкој сједници одбора Скупштине Црне Горе за безбједност и одбрану и за људска права и слободе, у вези поступању надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима.

Консултативно се саслушава и предсједник Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, Никола Марковић.

Члан Одбора за безбједност и одбрану Луиђ Шкреља саопштио је током сједнице да се стиди јер сједи поред сестре убијеног главног и одговорног уредника дневног листа „Дан“ Душка Јовановића.

Посланик ДФ, Предраг Булатовић, казао је након паузе да су се договорили у клубу ДФ да он постави питања, те да они више неће учествовати у расправи.

„Да ми не би данас правили атмосферу опструирања, али ја ћу рећи питања, која смо хтјели да питамо. Ово што смо чули у извјештају комисије, гдје нема дисциплинског поступка због застара, ови људи из ВДТ и директор УП морају да поднесу оставке“, казао је Булатовић.

Он је поставио питања – интересовали су га одговори око упада у кућу посланика ДФ Милана Кнежевића и његове мајке, али и хапшење Небојше Медојевића.

„Ко је ставио лисице на руке мајци Милана Кнежевића?. Ко је дао налог за тај вандалски чин?. Ви сте мислили да ћете стављањем у марице посланика ДФ, да ћете зауставити народ. Нећете, имате га на улицама. Ко је ставио потпис за хапшење посланика ДФ“, питао је Булатовић директора Управе полиције Веселина Вељовића.

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Бранко Чавор је прекинуо Булатовића, јер му је истекло вријеме, али и због тога што упорно поставља питања која су ван теме.

„Изношењем неистина Ви желите да будемо овдје на ивици инцидента“, казао је Чавор.

Директор Управе полиције (УП) Веселин Вељовић је казао да цијени да је важно да одговори на питања Булатовића и Шћепановић.

„Директор се не бави давањем налога за нечије хапшење. Тиме се директор не бави. То чине старјешине у кореспонденцији са надлежним органима. Полиција у свим случајевима поштује процедуре. У Зети, желим да кажем да је ћлан породице Кнежевића, кршио закон. Мени је жао што се то десило, али процјене су биле да је дошло до пасивног отпора и вербалног напада“, казао је Вељовић.

Он је одговорио и на питање Медојевића о кокаину нађеном на школском броду „Јадран“.

„Не може се прихватити констатација посланика Медојевића. То није тачно. Био је покушај криминалних структура, ми смо имали одговор на ту ситуацију. Кривични поступак је у току“, одговорио је Вељовић.

Предсједник Комисије за праћење истрага напада на новинаре Никола Марковић казао је прије паузе, да је од 2004. године од убиства главног и одговорног уредника дневног листа „Дан“ Душка Јовановића евидентирано 85 случајева напада на новинаре и медије.

Марковић је казао да је током прошле године евидентирано 11 напада на новинаре или имовину медија.

„Оно што нас највише брине је што немамо помака у истрагама у кључнин предметима. Не знамо ко је налогодавац убиства Душка Јовановића, ко су људи који су наредили нападе на Туфика Софтића, Оливеру Лакић и Младена Стојовића“, казао је Марковић на скупштинском консулатативном саслушању.

Он је нагласио пропусте у истрази убиства уредника „Дана“, а и бројним другим пропустима.

„Застара је наступила у случају напада на Младена Стојовића, а апсолутне застаре су наступиле и за три напада на имовину „Вијести“. У случају напада на Стојовића имали смо пропуст тог нивоа да је фалсификована забиљешка, одакле су избачена имена Брана Мићуновића и Радојице Божовића, које је Стојовић поменуо као могуће налогодавце„, казао је Марковић.

Затим је услидило и наредно питање од стране Медојевића.

„Да ли је господин Ивица Станковић предузео било коју радњу да испита, било кога, из компаније „Воли“, како је у контејнеру компаније Воли, пронађено 55 килограма кокаина?“

Након тога, Медојевић је поставио питање и господину Вељовићу.

„Како је могуће да је војна безбејдностна служба открила шверц кокаина преко школског брода НАТО савеза „Јадран“? Како је могуће да човјек који организује шверц кокаина у Црној Гори преко војног брода, а осуђен је правоснажно у Србији на 9,5 година, пет година прије тога?“

Након тога, Медојевић је опет прекинут, уз ријечи да није у теми, а затим је кренула свађа са посланицима Демократске партије социјалиста, након чега је дата 10-минутна пауза, након чега је сједница настављена.