Прочитај ми чланак

Афера „Крушик“ отворила и питање страдања службеника амбасаде у Либији

0

Афера "Крушик" отворила је и питања ко се, када и уз чије знање и одобрење бавио трговином оружјем. Народна посланица и потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић, иде и корак даље па трговину оружјем доводи у везу са страдањем службеника амбасаде Србије у Либији 2016, који су претходно отети 2015, а да јавност у Србији до данас није сазнала шта су могући мотиви.

„Ја нисам уопште улазио у било какве оцене и полемике са жељом да заташкавамо било шта што се дешавало…“

Тако је шеф српске дипломатије Ивица Дачић почео свој одговор на питање старо четири године – да ли је трговина оружјем била мотив за отмицу двоје службеника српске амбасаде у Либији 2015.

„Никада до сада ниједну званичну информацију нисмо добили од либијске стране да је повод или разлог имао било какве везе са било каквом трговином, па ни са трговином оружјем. Ја сам зато о томе говорио и још једном понављам да треба одвојити политику од чињеница“, рекао је Дачић.

Тиме је Дачић оптужио Вучића да лаже, поручила је народна посланица Мариника Тепић, позивајући се на следеће наводе тадашњег председника Владе Србије:

„Има ту и још неких мотива о којима ја не бих данас да говорим, а који се тичу и одређених послова са оружјем“, рекао је тадашњи председник Владе Александар Вучић 20. јануара 2016.

„Узнемирење због афере о дугогодишњој сумњивој трговини оружјем, тера их из недеље у недељу, а сада и из дана у дан, да сами себе демантују и саплићу се о сопствене лажи. Чињенице су необориве – трговци оружјем сумњиви међународним телима постали су привилеговани сарадници државе чим је Вучић засео у министарску, а Дачић у премијерску фотељу“, навела је Мариника Тепић.

Тепић се осврнула на послове Слободана Тешића, који је до 2013. био на црној листи УН због нелегалне трговине оружјем у Либерију, а који је од децембра 2017. на америчкој црној листи због кршења људских права и корупције.

Америчко министарство финансија Тешића је, након Трамповог извршног наређења које га је и позиционарило на црну листу, окарактерисало овако:

„Слободан Тешић је међу највећим трговцима оружјем и муницијом на Балкану. Провео је скоро деценију на листи УН којом се забрањује путовање због кршења санкција Уједињених нација у вези са трговином оружја Либерији. Како би обезбедио уговоре са различитим земљама, Тешић је директно и индиректно давао мито и финансијску подршку званичницима. Тешић је такође потенцијалним клијентима плаћао скупе одморе, финансирао школовање њихове деце на Западу, не би ли осигурао уговоре“, стоји у наводима Министарства финансија САД.

Према писању БИРН-а, Тешић је потом унајмио лобистичку компанију из Вашингтона, а према сазнањима Н1, ангажовао и београдске адвокате не би ли се скинуо са америчке црне листе, сматрајући да је на њу неправедно доспео. На питање о Тешићу – Дачић није одговорио директно.

„До сада није било, ја говорим сад о времену које ја знам од кад сам министар спољних послова, не знам како је то било пре седам, осам, десет година, није било ниједне примедбе од стране међународних тела која се баве контролом трговине наоружања, и ако има таквих примедби, оне се увек разматрају одговорно и од стране свих државних органа који се тиме баве“, рекао је Дачић.

Да ли је примедби онда било или није?

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!