Прочитај ми чланак

ЕУ ПОСРЕДУЈЕ У ДИЈАЛОГУ Мекалистеров предлог прихватили и власт и опозиција

0

Председница Скупштине Маја Гојковић прихватила је посредовање ЕП у дијалогу о изборним условима. Први састанак би требало да се одржи 9. или 10. октобра, а на позив ће се одазвати већина опозиционих странака.

Председавајући Спољнополитичким одбором Европског парламента Дејвид Мекалистер поручио је пре два дана да је ЕП спреман да посредује у дијалогу власти и опозиције у Србији о изборним условима уколико добије позитиван одговор од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић. Гојковићева је јуче одговорила да је ангажман ЕП добродошао у циљу повратка међустраначког дијалога у Скупштину Србије и јачања парламентарне културе дијалога, и одмах изашла са конкретним предлогом.


У првој фази тема међустраначког дијалога биће изборни услови, медији и бирачки списак, а први предложени датум за састанак је 9. или 10. октобар, каже председница Скупштине

– Дијалог странака опозиције и власти би се одвијао у неколико фаза. На разговоре ће бити позване парламентарне странке и њихови лидери и, евентуално, експерти. У првој фази тема међустраначког дијалога биће изборни услови, медији и бирачки списак, а први предложени датуми за састанак су 9. и 10. октобар. Жеља је да се дијалог врати у Скупштину, где му је и место – рекла је Гојковићева, и додала да она неће представљати СНС, већ ће бити модератор.

А шта кажу опозиционе странке? Хоће ли их одлука о бојкоту избора и Скупштине спречити да учествују? Лидер Демократске странке Зоран Лутовац каже за „Блиц“ да има смисла учествовати у разговорима којима посредује ЕУ, али и напомиње да учествовање у дијалогу не зауставља нити одлаже кампању за бојкот.

– Те понуде не би било да није било протеста и донетих одлука о бојкоту. Паралелно са кампањом бојкота као средством притиска има смисла учествовати на преговорима уз посредовање ЕУ. Ако се постигне свеобухватни споразум о поштеним и слободним изборима и рок од девет месеци за његово спровођење почне од тада да се рачуна, уз инструменте и механизме који би то гарантовали и надгледали – онда би кампања бојкота постигла свој циљ – каже Лутовац.

Наше учешће у било каквим будућим дијалозима ће зависити од формата у оквиру ког се разговара, тема разговора, циљева, каже Обрадовић

Лидер Двери Бошко Обрадовић пристаје на дијалог, уз одређене услове.

– Сада је већ касно за преговоре о изборима на пролеће, па је зато потребно прво померити термин избора за јесен идуће године и направити споразум о слободним и поштеним изборима, који би важио шест до 12 месеци пре избора, уз прелазну, техничку владу као гаранцију примене Споразума. Ако представници ЕП долазе с том идејом, као што је био случај у Црној Гори и Македонији – то је права ствар. Без обзира има ли или нема посредника у разговорима између власти и опозиције – ово су наши услови и без испуњења ових захтева ми не одступамо од бојкота избора – каже Обрадовић, и додаје:

– Сматрам да је дијалог у сваком друштву јако битан и познато је да смо у току протеста позивали да се кроз дијалог дође до нормализације стања у Србији. Међутим, поучени искуством с округлих столова на ФПН-у не можемо унапред да одговарамо на ова питања. Наше учешће у било каквим будућим дијалозима ће зависити од формата у оквиру ког се разговара, тема разговора, циљева и од одговора на питање да ли тај дијалог води до некаквог обавезујућег споразума или не.

– Представницима ЕП смо више пута јасно рекли да од испуњења препорука стручног тима „1 од 5 милиона“ нећемо одустати. На то смо се обавезали Споразумом са народом. Последица неприхватања тих захтева је одлука о бојкоту. Иницијатива господина Мекалистера за посредовање је добродошла, али закаснела за изборе који се најављују за март. Посредовање у дијалогу може имати за циљ само постизање споразума о поштеним и слободним изборима, механизмима спровођења и року од девет месеци за њихово одржавање. Посредовање у дијалогу не одлаже кампању за бојкот, нити мења одлуку о неучествовању на лажним изборима – саопштио је СзС.

ПСГ: Очекујемо да сви учесници буду одговорни

Покрет слободних грађана, чији је лидер Сергеј Трифуновић, поздравио је јуче спремност ЕП да посредује, и истакао да очекује одговоран приступ свих политичких чинилаца ако до тих преговора дође.

– Сматрамо да је ЕУ показала поштовање према грађанима Србије уважавањем и подршком предлогу који је у име ПСГ председник Сергеј Трифуновић упутио Дејвиду Мекалистеру. ПСГ остаје доследан у борби за фер и демократске изборе и поштовању Споразума с народом, и позива све опозиционе организације да се упркос раније проглашеном бојкоту укључе у дијалог и да се заједничким снагама изборе за право грађана да слободно и без страха бирају своје представнике – рекли су они.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!