Прочитај ми чланак

Хрвати спремају „напад“ и на Телеком Србија

0

Загреб -- Хрватски телеком (ХТ) је куповином Црногорског телекома направио тек први корак у освајању региона, пише Пословни дневник.

Фото: Ало/ Александар Станковић

Фото: Ало/ Александар Станковић

Спекулише се да би та компанија ширење могла да настави аквизицијама у Македонији, Босни и Херцеговини и Србији, пише овај лист.

ХТ је склопио споразум о преузимању већинског удела од 76,53 посто у Црногорском телекому од највећег мађарског оператера, Мађар телекома, за 123,5 милиона евра.

„ХТ би 2017. годину, као резултат своје прве аквизиције у Јадранској регији, требало да закључи са готово 100 милиона евра већим приходом. Успе ли да закључи трансакцију до краја јануара… то би значило да ће први пут од почетка кризе највећи оператер у Хрватској пословну годину потенцијално закључити с двоцифреним растом“, пише Пословни.

Приход компаније би се, како додаје, вратио на ниво од милијарду евра, с квалитетном перспективом даљег раста.

Лист наводи да његови извори, које није именовао, тврде да је ХТ у очима свог већинског власника, Дојче телекома (ДТ), сада наследник Мађар телекома.

„То значи да ХТ, који на преузимању у Црној Гори ради већ годину дана, испитује терен и за ширење у Македонију, где је Македонски телеком такође у већинском власништву Мађар телекома. У последњих десетак година Мађар телеком био је узданица ДТ-а у регији, али се сада због нагомиланих обвеза оријентише на домаће тржиште и консолидацију биланса“.

Даље се додаје да извори блиски ХТ-у истичу да је јасан циљ компаније да буде највећи телеком оператер у Јадранском региону, те да зато и даље са великом пажњом прати шта ће се догодити у Словенији која је стопирала започети процес приватизације Телекома Словеније, чији је главни купац био управо ХТ.

„Затим, ХТ испитује постоји ли реална могућност да наслеђени мањински удео у ‘ХТ-у Мостар’ кроз приватизацију напокон повећа и тако почне да гради снажније присуство у БиХ“.

„У новој подели снага између Мађар телекома и ХТ-а остаје и могућност да управо највећи оператер у Хрватској постане компанија преко које ће Дојче телеком ићи у нова надметања за приватизацију Телекома Србије“, пише Пословни дневник.