Прочитај ми чланак

ПРИЈАВИТЕ СЕ: Ево који грађани имају право на бесплатну струју и гас

0

Из Министарства енергетике позивају људе да обнове своје захтеве и откривају ко све има право на ову врсту помоћи.

1

Из Министарства енергетике позивају људе да обнове своје захтеве и откривају ко све има право на ову врсту помоћи.

Ове године за бесплатну струју издвојено је чак милијарду и 650 милиона динара. Буџет наредне године за ову сврху је нешто мањи, односно милијарду и 150 милиона динара.

– Новца за енергетске олакшице има довољно – кажу из Министарства за енергетику.

Бесплатне киловате ове године користи само 65.000 сиромашних домаћинстава, а бесплатан гас у овој сезони добија 95 породица.

Та бројка је пет пута мања од очекиваног броја.

– Чуо сам да на то имају право само социјални случајеви. Било би ми драго да ја добијем, јер имам су ми примања само 20.000 – каже један од грађанина.

2

Мирјана Филиповић, државна секретарка у Министарству енергетике каже да грађани не треба да брину око овог буџета.

– Новац који смо имали за ову употребу прошле године није потрошен, па нам је претекло за ову годину. Грађани не треба да брину, јер је довољно новца свему томе намењено – каже.

Надлежни очекују да бесплатну струју и гас у 2017. години искористи 85.000 угрожених домаћинстава.

– Сада је месец децембар, сада би требало да се обнове захтеви за идућу годину. Позивамо све кориснике било какве социјалне помоћи да поднесу захтеве за коришћење бесплатних киловат-часова струје и природног гаса – каже Мирјана Филиповић за икрагујевац.цом.

Осим примаоца социјалне помоћи и друга домаћинства, у зависности од месечних прихода и броја чланова породице могу бесплатно да добију 120 до 250 киловат-струје и од 35 до 75 кубних метара гаса.