Прочитај ми чланак

ПАЗИТЕ – ЦЕДЕВИТА И МУЛТИВИТА НИСУ ЗДРАВЕ: Инстант напици су шећерне бомбе

0

Мислите да када пијете "цедевиту", "мултивиту" и сличне напитке у праху пре свега уносите потребну дозу витамина? Е па преварили сте се. Ови сокови су заправо шећерне бомбе, јер само једном испијеном чашом у организам уносите скоро целу препоручену дозу шећера.

ced

Мислите да када пијете „цедевиту“, „мултивиту“ и сличне напитке у праху пре свега уносите потребну дозу витамина? Е па преварили сте се. Ови сокови су заправо шећерне бомбе, јер само једном испијеном чашом у организам уносите скоро целу препоручену дозу шећера.

У „Цедевити“, на 100 грама праха, добијете чак 84 грама шећера. Исти овај произвођач направио је и напитак за децу који садржи само два грама шећера мање. Мало боља ситуација је са „мултивитом“. У 100 грама овог праха има 72,5 грама сахарозе, док је „цевитана“ апсолутни шампион са 86 грама шећера на 100 грама производа.

Проста рачуница – према рецептури истакнутој на амбалажи, од једног килограма свих ових напитака добија се 13 литара сока. За једну чашу од 2,5 децилитара потребно је скоро 20 грама праха.
Дакле, у једној чаши има скоро 17 грама шећера. Светска здравствена организација препоручује да је 25 грама максималан унос шећера. Тако да ако попијете две чаше „цедевите“, озбиљно сте прекорачили ову препоруку.

Нутрициониста Милка Раичевић упозорава да је шећер највеће људско зло.
– Прехрамбена индустрија га трпа у све намирнице како би потрошачи постали зависници. Погубан је по здравље, а ми немамо појма колико га у чему има. Међу тим производима су и инстант напици где су људи сконцентрисани само на витамине, па и не обраћају пажњу коју количину шећера садрже. Испијајући овакве напитке, људи мисле да су себи учинили добро јер су у организам унели одређене количине витамина и минерала, па на шећер и не обраћају пажњу – објашњава наша саговорница и додаје:

– Међутим, шећер у овом случају није једини проблем. Ту су вештачке боје, конзерванси, али и неки састојци које произвођачи крију, па често не знамо шта ти производи све садрже.

s

 

Она упозорава да су дијабетес и гојазност у порасту, а да је шећер кога има у скоро свим намирницама највећи кривац.

– Наши људи могу да живе без свега, али не и без шећера. Нећемо погрешити ако кажемо да је шећер постао дрога, а према статистици, сваки човек у просеку у организам унесе четири пута већу дозу шећера од препоручене.

Због свега тога лекари и нутриционисти упозоравају да посебно деци која конзумирају овакве напитке прети читав низ здравствених проблема, међу којима и дијабетес, да су гојазна, страдају им зуби. С друге стране, „Атлантик група“, која производи и „мултивиту“ и „цедевиту“, своје производе рекламира као „витаминске инстант напитке за сваку прилику, погодне за све узрасте, за свако доба дана“