Прочитај ми чланак

ЧУДНИ ПОДАЦИ: Вулин – запосленост расте, у првих осам месеци 2014. запослено 143.660 људи

0

Фото: Милош Јелесијевић

БЕОГРАД – Стопа незапослености на крају септембра 2014. износи 20,3 одсто, што је у односу на исти период прошле године смањење за 3,8 одсто, показали су данас представљени подаци Републичког завода за статистику.

„Смањење незапослености јесте добра вест, посебно што стопа незапослености контунуирано опада,… и у време кризе то су подаци на којима би могле да нам позавиде веће и озбиљније земље“, рекао је представљајући резултате за други кваратал ове године министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин.

На крају септембра на евиденцији Националне службе за запошлавање (НЗС), укупно је било незапослених 748.549, од којих половину чине особе старости од 30. до 49. година.

Вулин је истакао и да запосленост константно расте, да је у првих осам месеци запослено 143.660, па тако тренутно ради 2.277.414 људи у Србији.

Број незапослених у односу август смањен је за 1,15 одсто, односно у септембру је посао нашло 8.694 људи.

„Покушали су као приговор на смањење незапослености да ставе сезонске послове, али ови подаци показују пад незапослености и у септембру, не само током јула и августа“, рекао је Вулин.

Иако је и даље доминантан облик запошљавања, рад на одређено време, за 50 одсто је порастао број запослених на неодређено време.

„Посебно је значајно што се повећава број запослених на неодређено време и то говори о ефектима Закона о раду којим смо једнако заштитили и послодавца и радника, јер послодавац нема никаквих нових трошкова да пријави радника“, оценио је Вулин.

Он је истакао да је сива економија и даље највећи проблем у регулисању тржишту рада, због чега су и појачане контроле инспекције рада у периоду од 1. јуна до 30. септембра.

У том периоду инспекција је обавила скоро 17.000 контрола код 354 послодавца.

„Резултат тих контрола било је запошљавање 14.464 људи, они су већ радили код тих послодаваца, али нису пријављени“, казао је Вулин.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић прецизирао је да су инспектори највише контролисали послодавце у области грађевинске индустрије, физичког и техничког обезбеђења, произвођаче воћа и поврћа и најавио да ће се интензивне контроле наставити и то свих привредних грана.

Вулин је указао и на податак да од укупног броја незапослених 68 одсто посао тражи дуже од 12 месеци.

Према његовим речима, за то постоје објективни и субјективни разлози, али ће убудуће сви морати активно да траже посао.

„Увешћемо обавезу тражења посла, јер ће сви они који не могу да нађу посао у струци морати да се преквалификују, да стекну нова знања, нема другог начина него да почнемо да учимо“, поручио је министар.

За ову годину Министарство рада обезбедило је 200 милиона динара разне обуке којима је планирано да буде обухваћено око 3.600 незапослених, а средства су обезбеђена и за обуке око 2.500 особа са инвалидитетом.

Подаци Националне службе за запошљавање показују да навише шанси на тржишту рада имају инжењери електротехнике, стручњаци за информационе технологије, лекари са одговарајућим специјализацијама, али и заваривачи, кувари, рачуновође, књиговође.

Најтеже до посла долазе кројачи, дактилографи, културолошки техничари, матуранти гимназија и пољопривредни техничари за производњу биља.

(Бета)