Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ИГНОРИШЕ ОДЛУКУ СУДА, манастиру Дечани се не враћа земљиште

0

Председник општине Дечани Башким Рамосај изјавио је да неће применити одлуку Уставног суда Косова о потврди власништва манастира Дечани над 24 хектара земље у близини манастира ни по цену да изгуби функцију челника општине, пренео је портал Коссев, позивајући се на писање "Кохе".

Рамосај је за КТВ рекао да одлуку неће спровести јер она представља ударац за економски развој општине Дечани, чиме се „убија нада грађана ове општине“.

Средином маја истекле су три године од како је косовски Уставни суд потврдио одлуку Врховног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље у близини манастира.

Амерички амбасадор у Приштини, Филипа Коснет и шефица Канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова, позвали су косовске власти да спроведу ову одлуку највише правне инстанце у правном систему. Позив је наишао на жустре реакције огранка Лиге историчара Косова у Дечанима, како и председника општине.

Док је Лига историчара Косова апел Апостолове назвала „опасним, антидемократским и расистичким“ јер позива на спровођење „неуставне одлуке Уставног суда“, која датира „из система насилних закона Милошевића који су дискриминаторни и неважећи на Косову“, предеседник општине Дечани, која одбија да поступи по одлуци суда и земљу у катастар упише као манастирску, одлуку суда описује као „једнострану“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!