Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ИНСТИТУТ: Црна Гора је једна од руских лабораторија за малигни утицај?!

0

Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС) из Вашингтона наводи да се руски малигни утицај на Западном Балкану манифестује у Црној Гори кроз злоупотребу православне вере, пансловенског идентитета и економије.

У најновијем извештају ЦСИС-а, објављеном 14. маја 2019. закључује се да је покушај државног удара у октобру 2016. био „утицај у акцији јер је имао циљ да покрене политички хаос и спречи Црну Гору да се придружи Северноатлантском савезу (НАТО)”.

Аналитичари ЦСИС-а тврде да руски малигни утицај покушава да искористи сваку слабост и друштвену поделу унутар државе. Подсећају на недавну изјаву саветника руског председника Владимира Путина, Владислава Суркова.

– Страни политичари говоре о мешању Русије у изборе и референдуме широм света. Заправо, ствар је још озбиљнија: Русија се уплиц́е у ваш мозак, ми мењамо вашу савест и ништа не можете учинити у вези с тим – рекао је Сурков.

ЦСИС закључује да све може бити искоришћено као оружје – од религије, историје, чињеница, информација, расних и етничких тензија, незаконитог финансирања, те институционалне и економске слабости.
Аутори ЦСИС-овог извештаја наглашавају да Кремљ и историју користи као оружје, оживљавањем тема о Руском царству као „заштитнику словенске браће“ у Црној Гори, током сукоба с Османском империјом.

– Данас Русија брани своју словенску браћу од Запада и снажно позива на заједнички словенски идентитет и православну културу како би имала већи утицај у Црној Гори – наводи ЦСИС, а преноси Радио Слободна Европа.

ЦСИС подсећа и на истраживање Међународног републиканског института (ИРИ) од јуна 2017. које показује да 42 одсто Црногораца има врло позитивно мишљење о Владимиру Путину, као и на недавну анкету Националног демократског института с краја 2018. чији резултати говоре да је међу испитаницима у Црној Гори Русија на првом месту међу страним државама. Кина је на другом месту, а следе Европска унија и Сједињене Државе. ЦСИС такође наводи да Црногорци сматрају Русију војно надмоћном у односу на НАТО.

У Црној Гори присутан је и економски утицај Русије, наводи ЦСИС.

– Директне стране инвестиције из Русије у Црну Гору представљале су око 30 одсто БДП-а Црне Горе у 2016. и 13 одсто свих унутрашњих директних страних инвестиција (Русија је у тој години била највећи појединачни инвеститор у земљи). Туризам и некретнине постали су економска благодат за Црну Гору: некретнине су од 2006. осигурале готово 25 милиона евра пореза на промет (процјењује се да 70.000 некретнина у земљи припада руским власницима), док туризам сада представља 20 одсто БДП-а Црне Горе, и Руси чине највећу групу туриста који посећују Црну Гору. Ово је важна ’полуга’ за Кремљ, коју је и користио последњих година – оцењује ЦСИС.

НАТО

На крају извештаја процењује се да се ризик од руског малигног утицаја на Црну Гору није смањио након њеног уласка у НАТО, већ да се можда и појачава. Закључује се да ће Русија наставити да експлоатише политичку напетост у земљи након завршетка суђења за покушај „државног удара“, као и да постоје докази да Русија „појачава” грађанске протесте у Црној Гори против власти покренуте након корупционашке афере „Коверта“.

ЦСИС понавља да све – од религије, историје, чињеница, информација, расних и етничких тензија, незаконитог финансирања, те институционалне и економске слабости – Русија може употребити као оружје којим се мења политички курс земље.

– Доказ за то је у Црној Гори. Средства културе и мреже утицаја су распоређени како унутар Црне Горе, тако и изван (обавештајне и криминалне мреже у регији), а Црна Гора се показује као једна од руских лабораторија за малигни утицај – закључује ЦСИС.